70 % dintre device-urile care se conectează la internet sunt vulnerabile

dispozitive-inteligente1Un studiu recent realizat arată că aproape trei sferturi dintre dispozitivele care se conectează la internet sunt vulnerabile din punct de vedere al securității.

Studiul a fost publicat de compania americană Hewlett-Packard (HP), care a testat 10 dispozitive inteligente, inclusiv frigidere, camere web, termostate sau televizoare inteligente.

Majoritatea dispozitivelor inteligente care ne înconjoară au un scop comun: să ne facă viața mai ușoară. Urmând progresul tehnologic firesc, acestea oferă o caracteristică importantă: conectarea la internet. Aceste dispozitive pot accesa adesea cele mai sensibile informații ale utilizatorului (date cu caracter personal, carduri bancare, parole, e-mail, etc). Cum numărul de device-uri inteligente crește în mod constant, preocupările legate de securitatea acestora a devenit un subiect larg dezbătut de specialiștii din domeniu.

Majoritatea dintre dispozitive testate au vulnerabilități legate de parolele slabe introduse de utilizatori și de protecția software slabă oferită de producător. Opt din cele zece device-uri testate, au prezentat lacune grave în ceea ce privește securitatea parolelor. Dispozitivele nu cer utilizatorului introducerea unei parole suficient de puternice pentru autentificare în sistem. De exemplu în loc de introducerea cuvântului parola  introducerea unei parole mult mai complexe de genul parO&*23la.

Șapte din dispozitivele testate nu folosesc o rețea de criptare a datelor transmise, astfel pot fi accesate date privind contul de utilizator și informații personale ale acestuia.

Începând cu anul 2013 s-a mediatizat foarte mult în legătură cu noua caracteristică  de conectare la internet oferită de producătorii de electrocasnice, însă s-a discutat prea puțin legat de securitatea acestora. Așa că am decis să începem un proiect prin care ne dorim să educăm utilizatorii în legătură cu problemele de securitate care pot apărea în cazul utilizării necorespunzătoare a acestor aparate.au declarat cei de la HP.

Concluzie:

Chiar dacă ne aflăm într-un stadiu incipient, foarte multe dispozitivele care ne înconjoară au posibilitatea conectării la internet. Până la finalul lui 2020 numărul acestora va crește la aproximativ 26 de miliarde. Din fericire încă există timp pentru a remedia problemele legate de securitatea acestor dispozitive, înainte ca acestea să prezinte un risc pentru utilizator. Rămâne de văzut poziția pe care o vor lua producătorii pentru a elimina aceste probleme de securitate în viitor.

Nu de puține ori am citit pe internet, sau am auzit de la diverși prieteni faptul că nu se simt în siguranță având aceste dispozitive în apropriere. Caz concret: ai un Smart TV (foarte popular în aceste zile) care se conectează la internet și îți cere date de autentificare atunci când vrei sa folosești Skype, cum securitatea software a acestor dispozitive este încă destul de slabă,  pentru o persoană rău intenționată este foarte ușor să aibă acces la datele tale, plus că va reuși să pornească și camera web captând imagini fără să îți dai seama punându-te într-o situație extrem de delicată.

Dacă ți-a plăcut articolul, apasă pe Like & Share. 

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

1 Response

  1. June 10, 2015

    […] gadget-uri și device-uri smart care ne înconjoară, precum și expansiunea incredibila a I.o.T (Internet of Things), adoptarea unei soluții de alimentare elegantă a bateriilor care furnizează energie […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *