Adio cabluri enervante! Bun venit încărcare WiFi!

incarcare-tableta

O echipă de cercetători de la Universitatea din Washington a declarat că a testat cu succes încărcarea dispozitivelor SMART prin WiFi.

Având în vedere numărul tot mai mare de gadget-uri și device-uri smart care ne înconjoară, precum și expansiunea incredibilă a I.o.T (Internet of Things), adoptarea unei soluții de alimentare elegantă a bateriilor care furnizează energie pentru terminalele smart a devenit o preocupare serioasă în rândul producătorilor. Un raport recent al revistei americane Wired detaliază cum o echipă de cercetători din SUA a reușit să echipeze mai multe dispozitive smart cu senzori speciali, care preiau semnalul tradițional transmis de aparatele WiFi și le convertesc în energie electrică, alimentând astfel bateria device-urilor.

Echipa de cercetători a dorit să integreze sistemul revoluționar de încărcare a dispozitivelor în rețeaua WiFi deja existentă. Astfel, au fost configurați cu ajutorul unui soft un router Asus (pentru a putea lucra în continuare ca și router obișnuit, dar și ca emițător de energie electrică) și câțiva senzori care au fost atașați la mai multe terminale smart. Senzorii au captat energie de la aproximativ 9 metri distanță față de router, alimentând astfel fără cablu bateriile device-urilor smart. Cercetătorii au instalat câteva routere modificate în propriile locuințe pentru a testa comportamentul acestora și în modul de utilizare obișnuită din viața de zi cu zi. Aceștia colaborează deja cu mai mulți producători de echipamente hardware în vederea implementării în producție a senzorilor.

Chiar dacă deocamdată noua tehnologie prezentată de cercetători nu este pregătită pentru implementarea la scară globală, rezultatele obținute de aceștia sunt cu adevărat impresionante. Încărcătoarele actuale WiFi oferite de diverși producători pentru propriile terminale sunt interesante însă nu foarte practice, deoarece suportul în zona căruia trebuie sa se afle telefonul trebuie conectat la o priză.

Rămâne de văzut cât de rapid va fi implementată noua tehnologie, astfel încât utilizatorii de rând să o poată folosi cu succes, însă trebuie salutată și felicitată în mod corespunzător reușita cercetătorilor americani.

Mai jos puteți vedea actuala soluție de alimentare WiFi a bateriilor oferită de Samsung pentru Galaxy S6 și S6 Edge:

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

2 Responses

  1. Gadgetworld says:

    Interesanta aceasta idee a de reincarcare a gadgeturile care raman foarte repede fara baterie. Se pare ca nici bateriile externe nu mai ajung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *