Tutorial – 5 paşi pentru un semnal WiFi excelent

wifiCu toţii ne-am confruntat cel puţin cu o problemă legată fie de semnalul aproape inexistent, fie de acoperirea slabă a routerului WiFi. Dacă bugetul nu îţi permite să faci un upgrade complet, achiziţionând un aparat mai puternic, cu minim trei antene, poţi urma cu încredere cei 5 paşi de mai jos pentru a îmbunătăţi calitatea semnalului radio transmis de aparatul existent.

1)   Amplasează routerul WiFi în locul potrivit

Aparatul WiFi nu trebuie amplasat în zone închise (într-un colţ de cameră, sub pat, în debara etc.). Pentru a avea un semnal cât mai bun, routerul WiFi trebuie poziţionat pe o suprafață plană față de podea, cât mai aproape de centrul casei sau al biroului. De asemenea, acesta trebuie așezat cât mai sus, departe de zidurile de cărămidă, beton sau chiar de pereţii tapetaţi, lovirea de acestea afectând calitatea semnalului radio transmis. Dacă vrei să montezi un router WiFi într-o clădire de birouri, acesta va trebui amplasat la ultimul etaj, pentru a oferi o rază de acoperire cât mai bună.

Trebuie să te asiguri că routerul WiFi este situat la cel puţin 3 metri depărtare de alte device-uri sau obiecte cu care poate interfera semnalul radio (frigidere, cuptoare cu microunde, telefoane fără fir, televizoare, telecomenzi, boxe, aparate de aer condiţionat etc.).

2) Schimbă canalul de emitere a semnalului

Nu doar televizoarele au canale care pot fi schimbate. Pentru a reduce interferenţa aparatului WiFi cu alte dispozitive asemănătoare aflate în proximitatea vecinilor, trebuie să găseşti canalul optim pentru a configura aparatul WiFi astfel încât acesta să nu emită semnalul radio pe acelaşi canal cu un alt aparat aflat în apropiere. Cum poți afla pe ce canale emit restul aparatelor aflate în vecinătate? Descarcă gratuit acest program, care îţi oferă toate informaţiile de care ai nevoie. De obicei aparatele WiFi au între 1 şi 11 canale disponibile, iar în funcţie de recomandarea producătorului, dar şi de canalele disponibile aflate în perimetrul aparatului, alege canalul corespunzător.

3) Achiziţionează o antenă mai puternică

Majoritatea aparatelor WiFi au două antene, dar de cele mai multe ori acestea nu sunt suficient de puternice pentru a reuși transmiterea semnalului radio la distanţe mari. Înlocuind antenele obişnuite cu unele mai puternice, vei observa automat o îmbunătăţire considerabilă a calităţii semnalului, zone mai bine acoperite şi distanţe mărite de la care aparatul WiFi poate fi accesat. Antenele se montează foarte uşor (prin simpla desfiletare), iar acestea se pot găsi la magazinele electrice dedicate (costă în jur de 50 RON bucata).

WiFi-antena

4) Achiziţionează o extensie a aparatului WiFi

Antenele care au o putere mărită de transmitere şi de acoperire a semnalului radio de la aparatul WiFi îmbunătăţesc considerabil calitatea semnalului, dar pentru o acoperire şi mai bună se pot achiziţiona aşa-numitele extensii ale aparatului WiFi. Acestea se conectează la priză, preiau semnalul transmis de aparat şi îl propagă mai departe în zonele slab acoperite.

Chiar dacă aceste aparate fac o treabă mult mai eficace decât antenele mai sus menționate, un mare dezavantaj al extensiilor WiFi îl reprezintă tocmai preţul de achiziţie (aproximativ 150-200 RON).

WiFi-extensie

5) Opreşte partajarea aparatului WiFi cu alte persoane

Aparatul WiFi nu trebuie partajat cu vecinii. Cum poţi opri vizibilitatea acestuia? Trebuie dezactivat serviciul de identificare a aparatului (SSID). Acesta poate fi accesat din interfaţa web. Majoritatea aparatelor WiFi se pot accesa prin intermediul interfeţei web (192.168.0.1 sau 192.168.1.1) dacă cunoşti credenţialele de acces. După dezactivarea serviciului de identificare a aparatului (SSID), pe lângă faptul că aparatul nu va mai fi vizibil persoanelor străine, iar calitatea semnalului nu mai este compromisă, te fereşti şi de accesarea neautorizată din partea unor persoane rău intenţionate. Chiar dacă ţi-ai setat o parolă şi o metodă de a securiza aparatul WiFi, dacă acesta este vizibil tuturor, șansele de a fi spart cresc considerabil.

Nu de puţine ori am spart intenţionat reţelele vizibile (chiar şi cele securizate) aflate în localuri, baruri, terase etc. pentru a arăta tuturor cât de uşor pot fi compromise aceste rețele, precum și persoanele care le accesează.

Urmând paşii de mai sus poţi îmbunătăți considerabil calitatea semnalului radio transmis de aparatul WiFi precum și securitatea rețelei (pasul 5).

Dacă ţi-a plăcut acest articol distribuie-l și prietenilor tăi.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

40 Responses

 1. Cristian says:

  Salut, foate util tutorialul 🙂

 2. Mirel says:

  Salut, imi poti spune cum pot mari raza de acoperire fara aceste antene? Sau daca este posibil?

 3. Ionut Sandu says:

  Regula de baza ii ca undele radio sa nu strabata obstacole pentru ca semnalul să fie transmis cat mai departe (asta ii cazul ideal). Cu cat il pozitionezi si configurezi mai bine, aparatul wi-fi ofera un semnal mai bun. Acuma nu te astepta ca un aparat cu 2 antene sa faca minuni…

 4. Ioana Mache says:

  Mergeeee! in sf am semnal si in camera. Mersi

 5. c. daniel says:

  Hey imi poti spune si mie cum pot afla o parola de la o retea securizata sa ii arat la unprieten , se da mare ca parola lui nu poate fi sparta :///// vreau sa iiarat ca se poate , mersi

 6. motu says:

  foarte utile informațiile. La o rețea securizata cu wap2se poate afla parola? in particular. merci anticipat.

 7. Flo says:

  Eu stau intro locuință socială….si locuiesc la etajul 1….unde roterul nostru nu funcționează…. Așa că ,cu ajutorul unui prelungitor de semnal(din acela care îl bagi in priza) pot să mă conectez la routerul de la parter….având semnal în toată casa… (54 mbs)….Cum pot să controlez routerul de la parter….și să mai opresc din utilizatorii….care vb toată ziua pe skipe….diminuindumi mie viteza….Menționez ca nu sunt în țară…și utilizatorii sunt în vârstă… adică nu se pricep…..Ce pot să fac…..cunosc parola routerului…tot…..pls help me!!!!

 8. Dana says:

  Buna seara , va rog sa-mi spune-ti daca pot partaja semnalul de la ruter …..vecinii mei au parola…. dar au conectat tot ce au prin casa iar noi avem semnalul slab…. imi este jena sa schimb parola…. dar copilul insista sa scimbam parola…. eu nu as vrea….daca exista o alta metoda ….va rog sa ma ajurati !!! Multumesc anticipat !

  • Ionut Sandu says:

   Buna Dana,
   Poți verifica IP urile si adresa unica MAC care se conectează la routerul tău din interfața web. Tot de-acolo poți restricționa latimea de banda pe care o alți Ip-urilor sau adreselor mac folosite de vecinii tai. Insa cel mai simplu ar fi sa schimbi parola 🙂

 9. Cerasela Moon says:

  Salut.As putea lasa router-ul la locul lui si as ,,lipi” in interiorul router-ului un fir subtire metalic izolat(aproximativ 30-40 metri) si sa-l pun undeva la inaltime pt a avea un semnal mai bun pe o portiune cat mai larga.Intrebare: pot avea un semnal mai bun ori ce-as face antena principala ramane cea care iese din router?

 10. Ionut says:

  Salut imi poti spune cum sparg o parola wireless criptata wpa2 aes si wps off? o fac la reteaua proprie sa vad daca poate fi compromisa. Vreau doar sa o verific sau o aplicatie ceva de testare daca stii. Ms. foarte util tutorialul doar ca ai uitat de folia de aluminiu de la ciocolata pt redirectionarea undelor cu 10% mai mult :))) practic 3-4 m extra.

 11. bogdan says:

  Salut.Cum pot extinde o retea cu max.100 m.Nu exista absolut nici o piedica,pereti sau cladiri.O antena wifi directionala sau omnidirectionala doar receptioneaza semnal sau pot si creste distanta de receptie a semnalului,adica sa imprastie semnal.

  • Ionut Sandu says:

   Salut recomand antena omnidirectionala. Deoarece este omnidirecţională, ea poate transmite şi recepţiona semnalul wifi din toate direcţiile, oferind o acoperire circulară. Antenele care operează în banda de frecvenţă 2.4-2.5 GHz oferă un câştig de dBi, sporind considerabil aria de acoperire şi calitatea conexiunii wireless.

 12. liam says:

  eu captez wi=fi de la o distanta mare, o liniuuta, fur de la cineva, se poate face ceva in privinta aceasta din casa eu am un laptop, .nu stiu idee ceva printr=un ruter.

 13. dora says:

  buna, am o problema cu routerul , semnalul este foarte slab o linie maxim 2 aflandu-ma la 2 metri de el… tin sa mentionez ca l-am achizitionat de curand deoarece aveam aceeasi problema cu routerul anterior si mi s-a recomandat sa-l schimb dar problema continua . o parere ? multumesc anticipat

  • Ionut Sandu says:

   Salut, in functie de specificatiile echipamentului, calitatea semnalului acopera o zona mai mare sau mai restransa. Alta problema ar fi echipamentul care receptioneaza semnalul Wi-Fi: daca utilizezi un laptop care de ex are placa defecta, oricate echipamente schimbi rezultatul va fi la fel: semnal prost sau inexistent. Incearca cu un alt laptop sa vezi daca calitatea semnalului este la fel de slaba. Daca nu, atunci sti care e problema 🙂

 14. HORCE40 says:

  si eu as vrea sa aflu o parola daca se poate in particular RESPECT PT CEA CE FACI !!1

 15. Pampa Teodor says:

  Daca opresc vizibilitatea routerului dezactivand serviciul de identificare a aparatului (SSID disable) , eu cum ma conectez , ca -mi spune ca sunt in afara ariei de acoperire ?? Multumesc

  • Ionut Sandu says:

   Salut, in acest caz trebuie sa creezi o conexiune manuala indicand in “wizzard-ul” de conectare, numele exact al retelei, tipul de criptare al parolei si parola de conectare.

 16. nicolae barb says:

  Buna ziua! incerc si eu sa va cer un sfat sau recomandare: nu stiu ce masura sa mai iau pt imbunatatirea semnaluluide internet.Locuiesc la tara semnal slab aproape deloc folosesc antena externa gsm pt telefon la fel si pt internet 3g,dar in ultima perioada merge tot mai rau viteza d.-0,80mb/s
  M-am gandit sa iau semnal WI-FI de la un localnic la o distanta de 150m-posibil asa ceva
  multumesc

  • Ionut Sandu says:

   “Viteza” este conditionata de latimea de banda si calitatea semnalului WiFi receptionat / transmis de aparatul dv.
   Legat de conectarea la un aparat wi-fi de la un localnic, daca acesta nu are o antena puternica, chiar daca va aflati in camp deschis in lipsa unei antene radio speciale (unidirectionale) calitatea semnalului va compromite “viteza”.
   Va sfatuiesc sa apelati la serviciile unei companii locale care furnizeaza servicii de internet, acestia avand echipamente speciale care permit captarea si transmiterea semnalului radio la distante mari, oferind “viteze” decente.

 17. Madalin says:

  Salut! incerc si eu sa va cer un sfat sau recomandare: Sunt sofer de camion pe comunitate si mai stau prin parcari in unele gasesc internet si as dori sa folosesc internetul din camion, am un adaptor si o antena de 9dbi dar prind cand sunt in apropiere de wifi, as dori sa cumpar o antena sa prind semnal pe o distanta pe cat mai mare posibil la ce trebuie sa ma uit? Din cate am inteles daca o antena are mai multi dbi bate pe o distanta mai mare. Imi poti da o parere de o antena sa fie de folos as da si 100euro daca e sa fie ceva bun si sigur Multumesc!!!

  • Madalin says:

   Sau la ce trebuie sa ma uit:
   -dbi sa fie mai multi
   -GHz ?
   -sa fie parabolica sau alt fel
   -W cum sa fie?

   Sau un amplificator. Astept o parere. Ms!!

 18. alex says:

  hei ionut, ce nume si ce parola trebuie sa pun pe tp-link unde este asta 192.168.0.1? ms astept raspuns

  • alex says:

   am vazut si eu la cumnatu meu si la berbecu ala de italian care mi-a instalat internetu da nu mi-a aratat nesimtiti…

  • Ionut Sandu says:

   Salut Alex, daca nu sunt modificate datele initiale de acces (cu care vine echipamentul), utilizarorul si parola ar trebui sa fie admin | admin

 19. alex says:

  am intrat da spune si mie de ce vad 2 la mine? http://prntscr.com/eun7vo cum fac sa sterg sau sa scot sa nu mai vad 2 parca ma gandesc ca ma fura nu stiu cine…

 20. Marian says:

  Buna gasit. Numele meu este Marian. Doresc sa aflu la routerul meu TP-LINK Archer C2, pe ce canal de emitere ma aflu si cm schimb canalul sa fie semnalul cat mai bun. Stau intr-un apartament cu 4 camere si Routerul se afla in sufragerie. Am in Bucatarie un amplificator care il bagi in Priza tot de la TP-Link. in una din doarmitoare de multe ori se opreste internetul la doua calculatoare. Ce este de facut? Pot schimba si eu doua antene oare da randament?

  • Ionut Sandu says:

   Salut Marian, Sunt o gramada de aplciatii pentru telefoanele android si laptopuri care scaneaza retelele existente in apropiere si ce canal folosesc pentru emiterea semnalului. Sfatul meu este sa alegi un canal care nu este folosit in prezent de alte echipamente ( sau daca nu este posibil, un canal folosit de cat mai putine echipamente)

 21. Anca says:

  Buna ziua! Am achizitionat un pachet de televiziune prin cablu si internet 500 de la UPC. Dtau la casa si mi-au pozitionat routerul in pod. La etaj am semnal , dar la parter este foarte slab. Ce pot face? Multumesc frumos!

 22. Mirela says:

  Bună vreau sa știu și eu Cum pot sa am mai mult semnal la wifi pe telefon?

 23. Hamza says:

  Salut,am o problema…Deci la mine in casa nu prinde semnalul la WiFi Prinde doar la usa la care merge intre 200kbs-300kbs si ma tot chinui Sami gasesc un loc unde prinde semnalul ajutor Help! !!

 24. ioan Otetea says:

  D-l Ionut Sandu
  Am un ruter TPLINK MR 400 cu doua antene exterioare dual benzi ( cu solt pt. sim card pt. receptia semnalului gsm 2,5- 5 GHZ)’
  Sunt intr-o zona la tara langa oras si semnalul primit prin ruter este cam slab de 2-3 linii.
  rugamite: cu ce antene as putea sa le inlocuiesc , pt. a obtine un semnal mai bun. va multumesc ,cu stima .

  • Ionut Sandu says:

   Salut Ioan,
   In cazul tau, nu cred ca se justifica achizitia unor antene. De ce spun asta? Fiind-ca costul unor antene mai performate depaseste costul unui echipament nou cu 3 antene.

 25. vally says:

  salut vecinu are netu slab doar o line doua la wifi cand ma conectez la netu lui merge greu ce pot face sal maresc de la pc meu daca se poate mersi frms

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *