Șoferi! Mercedes Benz a prezentat primul camion care se conduce singur

camion-mercedes-benz02Daimler, compania mamă  a MercedesBenz, a  prezentat într-un videoclip încărcat pe contul oficial de YouTube, camionului viitorului.  Pe lângă tehnologia de ultimă oră cu care este echipat, camionul are o caracteristică ce-l puțin interesantă: acesta se descurcă excelent și fără pilot pe străzi.

Folosind sistemul Highway Pilot, șoferul camionului poate comuta controlul direcției și a frânelor, către computerul integrat în bordul camionului, iar acesta se poate relaxa.

Cu scopul de a permite camionului conducerea în mod autonom alături și de alte mașini participante la trafic, Highway Pilot utilizează o combinație de comunicare vehicul –vehicul prin WiFi (pe o rază de 500m) și detecție radar amplasată pe ambele părți ale camionului (pe o rază de 60 de metri). Camionul mai utilizează și o cameră  frontală montată  sub parbriz pentru analiza  traficului.

“Acest camion este răspunsul nostru la majoritatea provocărilor și oportunităților asociate cu transportul rutier de marfă în viitor”, a declarat Dr. Wolfgang Bernhard, membru al consiliului de management Daimler.

Chiar dacă au prezentat camionul viitorului, compania Daimler speră ca tehnologia care operează acum pe modelul test, să fie disponibilă pentru restul camioanelor abia în anul 2025, dacă primele legi locale vor fi adoptate pentru a permite introducerea de vehicule care se conduc singure pe autostrăzi.

camion-mercedes-benz

Dar în cazul în care evoluțiile actuale ale mașinilor care se conduc singure vor continua în același mod accelerat, Daimler ar putea să nu mai aștepte până în 2025. Un oraș din Anglia, are planuri să lanseze 100 de mașini care se conduc singure pe străzi alături de participanți umani la trafic . În California Departamentul Autovehiculelor, a aprobat începerea testelor din septembrie ale vehiculelor care se conduc singure.  Iar Google a prezentat deja prima mașină care se descurcă singură în oraș sau pe autostradă, fără să mai fie nevoie de intervenția umană în procesul de deplasare a autovehiculului.

Urmăriți videoclipul demonstrativ mai jos:

Dacă ți-a plăcut știrea apasă cu încredere pe Like & Share. Mulțumesc!

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *