US Navy a lansat un nou costum pentru scafandri. Adio greutate inutilă și vizibilitate scăzută!

costum-scafandru

Divizia marină (US Navy) din cadrul Armatei Statelor Unite a prezentat noul prototip al costumului folosit de scafandri. Poate unii dintre voi se vor întreba de ce scriu un articol tocmai despre costumația unui scafandru? Pentru că recent am văzut capodopera Men Of Honor (Robert DeNiro și Cuba Gooding Jr.), care prezintă povestea emoționantă a unui tânăr (de culoare) care își dorește să devină scafandru în Armata Statelor Unite. Pe scurt, filmul prezintă provocările la care este supus Carl Brashear (primul scafandru de culoare din istoria Statelor Unite), ambiția personală (în ciuda respingerii masive la care erau supuși negrii de către persoanele de culoare albă), precum și eșecurile, înfrângerile și realizările bravului scafandru.

Ca să înțelegeți importanța lansării noului costum de scafandru, precum și greutatea semnificativ redusă a întregului echipament, imaginați-vă că în perioada celor două războaie mondiale, scafandrii Marinei Americane (care avea la dispoziție tehnologia de ultimă oră), purtau un costum de peste 380 de kg, în timp ce trebuiau să execute misiuni extrem de dificile în condiții nefavorabile. Practic, de fiecare dată când efectuau scufundări pentru binele altor persoane, scafandrii își puneau viața în pericol, îndurând condiții meteo complet vitrege (temperatură scăzută, luminozitate aproape zero, curenți etc.), folosind echipamente extrem de grele și neperformante.

Pentru ca experiența de utilizare să fie cât mai puțin traumatizantă pentru scafandri, inginerii marinei au proiectat un sistem de conservare a heliului, astfel aceștia vor putea petrece mai mult timp în apă, purtând aceeași cantitate de heliu în rezervor. Potrivit cercetătorilor implicați în proiectul intitulat IRD, și casca echipamentului a fost modificată pentru a oferi o vizibilitate și oxigenare mai bună, reducând astfel și una dintre problemele majore pe care scafandrii le întâmpinau, și anume consumul prețiosului gaz de heliu. De asemenea a fost mărită capacitatea rezervorului secundar care furnizează gazul necesar într-o situație de criză.

“Scopul nostru principal este de a accelera implementarea noului costum scafandrilor care fac parte din departamentele Marinei, mărind astfel siguranța acestora, reducând totodată cantitatea de heliu utilizată.” a declarat un purtător de cuvânt al Marinei Americane.

 

Cu ajutorul noului costum, scafandrii vor putea efectua scufundări până la adâncimea de 200 de metri în orice tip de apă, costumul oferind protecție și în cazurile de urgență până la 36 de ore.

Implicațiile acestui proiect nu sunt restrânse doar la activitatea Marinei Americane, acesta având totodată un impact și o importanță umanitară. Potrivit comunicatului de presă apărut pe pagina oficială a Marinei Americane, proiectul IRD va sprijini acțiunile de salvare ale eventualilor supraviețuitori blocați în interiorul vapoarelor și ambarcațiunilor eșuate, precum și la întreținerea curentă a bărcilor și a submarinelor.

Mai jos aveți o galerie foto cu costumele de scafandru folosite în perioada celor două războaie mondiale:

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *