Faceți cunoștintă cu roboțelul simpatic Sawyer

rethink-robotics-sawyer

Atunci când ne gândim la roboți probabil majoritatea dintre noi își imaginează o serie de brațe metalice reci, care îndeplinesc sarcinile primite fără să comenteze. În fond percepția unanimă este clară: roboții sunt mașinării fără sentimente care „fură” oamenilor din ce în ce mai multe locuri de muncă. În trecut v-am mai prezentat o serie de roboții care au încercat să empatizeze cu creatorii lor fie printr-o partidă de tenis de masă între om și robot, fie prin executarea sarcinilor casnice.

Compania Rethink Robotics, dorește să îmbunătățească imaginea robotului clasic. Chiar dacă mașinăria va rămâne o simplă bucată de metal pentru multă vreme, americanii de la Rethinks au proiectat un robot (Sawyer) foarte precis care este capabil să execute cele mai dificile sarcini pe care restul mașinăriilor nu le pot îndeplinii (inclusiv testarea circuitelor de pe plăci de bază). Robotul cu un singur braț a fost gândit astfel încât să interacționeze și cu oamenii. Astfel cu ajutorul ecranului tactic cu care este echipat, robotul poate primii direct de la utilizator anumite comenzi de ghidare pe care le va memora cu ajutorul softului integrat. Brațul robotului este rapid și precis, eficientizând astfel asamblarea și verificarea pieselor mici. Robotul Sawyer mai este echipat cu o cameră de înregistrat alături de câți-va senzori, astfel încât să poată reacționa la mediul din jurul său.

Chiar dacă roboțelul Sawyer pare destul de simpatic, cu siguranță că nu va fi achiziționat de un împătimit al tehnologiei, fiind destinat mai degrabă producătorilor de electronice, care caută de multă vreme modalități de eficientizare a programului de lucru din propriile fabrici.

Vezi mai jos filmul de prezentare a robotului simpatic Sawyer:

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

8 Responses

 1. Cosmin says:

  In curand marea majoritate a producatorilor vor inlocui angajatii cu aceste aparaturi.. Nici nu stiu sa ma bucur de tehnologie sau sa fiu trist pentru cei care isi pierd locruile de munca … ?

 2. Marin Streja says:

  Interesant robotelul. Oricum in uz cu adevarat industiral Kuka este lider de necontestat

 3. Bodiu Sergiu says:

  Corectie! Inlocuieste omul, poate chiar il bate la precizie, insa nu pune suflet 😉

 4. Alex Presecan says:

  Pai cine isi va cumara un robot de 20 000 de dolari ? Nici pasionatii la suma asta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *