Un tunel feroviar suspendat de mare viteză ar urma să lege Bratislava, Viena și Budapesta

HyperLoop_Concept_Nature

Compania americană Hyperloop Technologies a anunțat încheierea unui acord cu guvernul Slovaciei, privind construcția unui tunel suspendat ce ar urma să asigure transportul feroviar de mare viteză între capitalele Bratislava, Viena și Budapesta.

„Slovacia este unul dintre liderii tehnologici ai segmentelor auto, industrie energetică și știința materialelor, care reprezintă cele mai importante componente cercetate și dezvoltate de compania noastră” a declarat Dirk Ahlbom, CEO-ul companiei Hyperloop Technologies. “Compania noastră va stimula colaborarea și inovarea atât în Slovacia, cât și în întreaga Uniune Europeană“ a mai adăugat acesta.

Nu ar trebui să fiți surprinși de faptul că Slovacia este considerată unul dintre liderii mondiali ai sectorului auto. În fond, țara cu o populație de 5 milioane de locuitori produce unele dintre cele mai importante și exclusiviste modele din catalogul celor de la Volkswagen (Touareg), Audi (Q7) și Porsche (Cayenne).

Hyperloop_all_cutaway
Tehnologia care stă la baza proiectului dezvoltat de compania americană își propune să realizeze un tunel suspendat presurizat ce va permite trenurilor de mare viteză să atingă viteze amețitoare de până la 1300 km/h.

Conform înțelegerii semnate de guvernul slovac și compania americană, atunci când infrastructura va fi finalizată, o călătorie între Bratislava și Viena va dura doar opt minute. Prin comparație, aceeași distanță (78 km) parcursă cu un autoturism durează aproximativ o oră.
Hyperloop

Pe lângă deplasarea rapidă între orașe internaționale, „hub-ul“ ce urmează să fie construit în Slovacia își propune să deschidă mai multe “uși” și pentru restul orașelor din Europa. Imaginați-vă pentru un moment de glorie că o călătorie cu trenul de la Cluj–Napoca la Berlin ar dura teoretic aproximativ 2 ore și 20 de minute. Tare, nu?

Deocamdată nu s-au făcut precizări clare când anume va începe construcția propriu zisă, reprezentanții celor două părți limitându-se doar la a preciza că lucrările vor demara “în curând”.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *