1895: Un tren zboară prin fațada exterioară a gării din Paris

FRANCE - 1895: The accident of the station Montparnasse. Paris, October 22, 1895. ND-2896A Paris. (Photo by ND/Roger Viollet/Getty Images)

FRANCE – 1895: The accident of the station Montparnasse. Paris, October 22, 1895. ND-2896A Paris. (Photo by ND/Roger Viollet/Getty Images)

„Trenul cu numărul 56 care se deplasa dinspre orașul Granville a deraiat în gara de la Paris la viteza de 40-60 km/h” așa suna titlul publicației L’Illustration din 26 Octombrie 1895.

Așa cum v-am promis, pe lângă articole despre lumea tehnologică mai tratăm și alte subiecte interesante. Astăzi vă prezint povestea uimitoare a trenului Nr. 56.

În data de 22 octombrie 1895, trenul expres care se deplasa dinspre orășelul Granville spre Paris acumulase o întârziere consistentă. Dorind să ajungă cât mai repede la destinație, mecanicul locomotivei a mărit viteza, încingând motoarele locomotivei cu aburi, care transporta nouă vagoane în care se aflau 131 de pasageri. Aflat la intrarea în gara de la Paris (terminalul Montparnasse), trenul se deplasa cu viteză foarte mare pe acel sector de drum (aproximativ 40-60 km/h). Sesizând mult prea târziu acest lucru, mecanicul grăbit a acționat frânele care au blocat instant roțile locomotivei din cauza vitezei și a presiuni, cauzând inevitabilul accident.

Trenul a trecut fără probleme de tampoanele care se aflau la capătul șinelor, traversând gara aproximativ 100 de metri, după care a fost proiectat efectiv prin fațada exterioară a gării. În urma incidentului și-au pierdut viața paradoxal nu persoanele care se aflau în tren ci o femeie și soțul ei care vindeau ziare în fața gării.

Trenul a rămas atârnat timp de patru zile în fațada exterioară a gării din Paris.

Mai jos aveți o galerie excepțională cu pozele realizate exact după momentul fatidic:

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

7 Responses

 1. Mirel Sabu says:

  Prea tare :)) iti dai seama la 60 la ora ce nenorocire o facut. Da trenurile japonezilor care ating 300 ?!

 2. Marcel S says:

  Felicitari pentru articol! Interesanta povestea.

 3. Cosmina Abrudan says:

  Intradevar, exceptionala galeria foto!

 4. vlad says:

  În prezent trenurile din România circulă cu o medie de sub 50 de km/h. Totuși suntem cam departe de secolul 19 nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *