Vezi aici “gara curcubeu” din Amsterdam

gara-curcubeu- (2)

Pentru a celebra 125 de ani de la înființarea gării centrale din Amsterdam, artistul olandez Daan Roosegaarde a “transformat” una din fațadele clădirii (mai exact partea estică) într-un curcubeu luminos, folosind o tehnologie nouă dezvoltată în paralel cu o echipă de cercetători.

În prezența Ministrului Educației din Olanda și a altor participanți, artistul a prezentat pentru prima dată proiectul „curcubeul luminos”  în cadrul unei festivități dedicate. Autoritățile locale au dorit să marcheze aniversarea a 125 de ani de la inaugurarea gării istorice din Amsterdam printr-un eveniment inedit. Gara, care este tranzitată în fiecare an de aproximativ 50 de milioane de persoane  a fost decorată într-un curcubeu luminos.Gara curcubeu” așa cum a fost denumită de trecători, oferă o imagine spectaculoasă a celor opt binecunoscute culori ale curcubeului (roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet).

Ce este curcubeul  ?

Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat, atunci când lumina soarelui se reflectează în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, când soarele este apropiat de orizont. Conform Bibliei, curcubeul reprezintă legământul încheiat între Dumnezeu și Noe, prin care Dumnezeu se angajanu mai aducă niciodată un potopul pe Pământ.

Autorul lucrării Daan. R a declarat că lucrarea sa oferă o experiență vizuală unică care nu o poți descărca pe telefonul mobil. În plus aranjamentul vizual al fațadei oferă călătorilor o atmosferă mai specială în această lună de sărbătoare.

Pentru realizarea proiectului Daan. R a colaborat cu Universitatea din Leiden, pentru a implementa tehnologia proiectorului-spectru.  Pentru obținerea culorilor s-a utilizat o lentilă mai specială care crează  artificial spectrul de culori asemănător curcubeului.

lumina-curcubeu

“Mulțumită unei noi tehnologii pe bază de cristal lichid, pe care echipa noastră de cercetători o utilizează pentru observarea planetelor din spațiu, am reușit să obținem efectul de curcubeu care se potrivește perfect formei de arc a fațadei exterioare a gării centrale” a declarat unul dintre cercetătorii care au participat la eveniment.

“Nu doar celebrarea celor 125 de ani de existență a gării a fost motivul pentru care am realizat proiectul acesta. Anul 2015 a fost declarat oficial anul luminii UNESCO” a declarat Daan Roosegaarde.

Tehnologia utilizată pentru a obținerea artificială a culorilor curcubeului va fi utilizată de aceeași echipă de cercetători pentru a dezvolta noi instrumente de observarea a spațiului la viitorul Observator European (despre care am scris mai pe larg aici).

[sursa foto]

Dacă ți-a plăcut articolul, apasă pe Like & Share. Mulțumesc!

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *