Super Tare! Acest algoritm îți modifică orice poză într-o ‘capodoperă’ stil Van Gogh sau Picasso

Untitled

În artă, în special în pictură, oamenii au abilitatea de a crea o experiență vizuală unică prin interacțiunea complexă dintre conținut și stil. Astfel, de-a lungul timpului, oamenii de știință au dezvoltat o pasiune pentru procesarea imaginilor, dorind să recreeze în mod artificial stilul consacrat al marilor artiști.

O echipă de cercetători de la Universitatea Tubingen din Germania a prezentat un proiect foarte interesant. Lucrarea intitulată A Neutral Algorithm of Artistic Style explică cum un algoritm matematic poate combina o serie de elemente din mai multe imagini, care prin aplicarea unui filtru duc la modificarea imaginii selectate de utilizator, astfel încât aceasta să urmeze cât mai bine tiparul tabloului model. Practic, algoritmul scanează imaginea de referință, iar mai apoi modifică fotografia nouă, astfel încât aceasta să împrumute cât mai multe detalii de compoziție și culoare de la imaginea de referință.

Pentru a exemplifica grafic mai bine acuratețea algoritmului, echipa de cercetători a ales o imagine care înfățișează o stradă din Germania, pe care a trecut-o prin mai multe filtre, obținând câte o imagine nouă care împrumută foarte multe detalii din caracteristicile individuale ale celor mai consacrați artiști (Vincent van Gogh, Edvard Munch sau Pablo Picasso).

algorim-editare-fotografie (3)

Unul dintre studenții care au participat activ în cadrul proiectului a încărcat pe rețeaua de socializare Twitter mai multe colaje ilustrative, în care prezintă capacitatea algoritmului de a modifica orice poză în funcție de modelul de referință. În primul colaj de mai jos se poate observa portretul vrăjitorului Gandalf care “suferă” o transformare, urmând tiparul tabloului O muză, realizat în anul 1935 de artistul Pablo Picasso. În al doilea colaj, se poate observa cum algoritmul dezvoltat de cercetători preia caracteristicile de culoare și stil de la prima fotografie (care înfățișează un portret), realizat cel mai probabil în creion, modificând imaginea care înfățișează portretul pisicii, prin aplicarea unui filtru, astfel încât fotografia să imite cât mai bine modelul de referință.

algorim-editare-fotografie (2)

algorim-editare-fotografie (1)

Sursa foto: Andrej Karpathy

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *