Fata afgană cu ochii de foc. Află povestea uimitoare a fotografiei care a făcut înconjurul lumii

NGM Cover, June 1985
În anul 1984, Afganistanul se afla de cinci ani într-un război civil împotriva Uniunii Sovietice, care dorea să își mențină propriul guvern marxist alături de rebelii islamici, intitulați mujahideen, la conducerea țării. În urma acestui conflict sângeros, milioane de afgani s-au refugiat în Pakistan, pentru a scăpa de tirul gloanțelor.

În mijlocul conflictului, revista National Geographic l-a trimis pe fotograful Steve McCurry pentru a relata evenimentele de la fața locului. În timp ce se afla într-o tabără care adăpostea refugiații afgani, Steve a intrat într-un cort mare, care deservea în timpul zilei ca loc pentru desfășurarea orelor de curs pentru elevi. Primul copil pe care fotograful l-a observat în interiorul cortului a fost o fetiță timidă de 12 ani, care avea niște „ochi de foc”. Steve s-a apropiat de aceasta și a rugat-o să îi permită să îi fotografieze chipul.

„În acel moment nu mi-am imaginat că fotografia care înfățișa fetița de 12 ani se va evidenția față de restul fotografiilor realizate în acea zi” a declarat Steve odată ajuns acasă.

După ce Steve a prezentat editorilor fotografiile realizate în timpul misiunii din Afganistan, cu toții s-au pus de acord ca fotografia care surprindea ochii de foc ai fetiței inocente de 12 ani, să devină coperta principală pentru numărul următor al revistei National Geographic. Ochii mari și verzi cu nuanțe de albastru și galben ai fetiței afgane, surprind amărăciunea și curajul unei persoane care a fost nevoită să lase tot în urmă și să locuiască în taberele de refugiați aflate la sute de kilometri depărtare de propria locuință” a mai adăugat fotograful. Odată publicată, fotografia a atins sufletele a milioane de oameni datorită expresivității senzaționale.

Fata afgană cu ochii de foc, rămasă un mister ani de zile

Numele fetei este Sharbat Gula, iar acesta reprezintă o floare rară aflată în regiunea Pashtu. Sharbat Gula a ajuns în Pakistan în anul 1983, după ce trupele sovietice i-au omorât ambii părinți în timpul unui raid aerian. Sharbat s-a ascuns în munți timp de două săptămâni alături de bunica și frații săi. Înainte de întâlnirea cu fotograful de la National Geographic, Sharbat a locuit în mai multe centre destinate refugiaților. Însă toate aceste informații aveau să fie cunoscute de Steve și lumea întreagă abia 17 ani mai târziu. În anii ce au urmat, după ce fotografia a fost publicată și s-a bucurat de o popularitate extraordinară, Steve McCurry a încercat de mai multe ori fără succes să o găsească pe fata afgană cu ochii de foc. Abia în anul 2012 în urma unei excursii în Pakistan, Steve a reușit să ia legătura cu fratele lui Sharbat, acesta recunoscând-o după poza realizată în urmă cu 17 ani.

În urma unei examinări oftalmologice s-a demonstrat că tânăra din fotografie este persoana întâlnită de Steve. După 17 ani chipul angelic al lui Sharnat a fost redescoperit! Chiar dacă fața tinerei a suferit modificări, ochii au rămas aceiași. Sharbat Gula trăiește în prezent o viață simplă în regiunea Afganistanului alături de soțul ei și cele trei fiice. Aceasta i-a spus fotografului că nu a văzut niciodată fotografia cu ea când era copilă și nu a avut nici cea mai vagă idee că chipul ei a devenit între timp un adevărat simbol.

Mai jos aveți o galerie cu fotografiile după reuniunea dintre fotograful Steve MmCurry și Sharbat Gula:

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

10 Responses

 1. Andrei says:

  Interesanta povestea, felicitari pentru articol !

 2. Mihaela Dumbravean says:

  OAU! Ce ochi, ce poveste…

 3. Bodiu Sergiu says:

  Am vazut pentru prima data aceasta fotografie acum ceva ani, insa de fiecare data cand o revad ceva ma fascineaza. Felicitari pentru articol!

 4. Catalin Chis says:

  Am citit undeva recent ca tipa din poza a fost prinsa la granita SUA cu acte false …

 5. Ovidiu says:

  Felicitari pentru articol! Ai ales o stire foarte interesanta. Daca esti interesant sa scrii si pentru alte site-uri, astept un semn de la tine. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *