KeyRaider este virusul care a infectat 225.000 de iPhone-uri într-un timp record

iPhone-6-Plus

Un nou tip de virus cibernetic s-a răspândit în ultima perioadă printre posesorii de iPhone-uri. Mai exact, 225.000 de utilizatori ai terminalelor produse de Apple s-au trezit cu date confidențiale (inclusiv parole și conturi bancare) furate, în urma instalării unor aplicații malițioase.

Conform companiei de securitate cibernetică, Palo Alto Network, au fost identificate nu mai puțin de 92 de aplicații malițioase care sunt răspândite în sistemul de operare iOS. Cea mai periculoasă (KeyRaider) vizează telefoanele care au fost deblocate în mod fraudulos (Jailbreak). Aplicația malițioasă a fost descărcată din Cydia (magazinul virtual care pune la dispoziția utilizatorilor aplicații, jocuri, muzică și teme gratuite, care în mod normal trebuie cumpărate din AppStore).

Conform experților în securitate, virusul a infectat telefoanele utilizatorilor din peste 18 țări, furând datele confidențiale aflate în contul oficial Apple. Virusul interceptează traficul realizat de aplicația iTunes, duplicând informațiile care vizează contul personal. KeyRaider a sustras în mod fraudulos certificate de securitate și cheile private care criptează și decriptează informațiile cu caracter sensibil deținute de utilizator. Virusul a dezactivat și funcția de blocare și deblocare a terminalului. După ce datele confidențiale erau “capturate”, KeyRaider le încărca pe serverul propriu, fără acordul utilizatorului.

Merită menționat faptul că la ora actuală doar persoanele care au telefonul deblocat prin metoda Jailbreak sunt predispuse la atacuri cibernetice, deoarece magazinul virtual Cydia permite oricărui “dezvoltator” să încarce o aplicație care nu este verificată riguros, așa cum se întâmplă în cadrul procesului de acreditare și verificare la AppStore (magazin virtual oficial Apple).

Jailbreak-ul a devenit foarte popular mai ales la primele modele de iPhone (2g, 3g și 4) deoarece aplicația Cydia permitea personalizarea telefonului chiar și în cele mai mici detalii. În plus, utilizatorii au posibilitatea de a descărca jocuri și conținut multimedia fără să plătească. Multe dintre caracteristicile interesante ale sistemului de operare iOS au apărut prima dată în Cydia, iar mai apoi au fost introduse de Apple în următoarea versiune de iOS. Astăzi însă iOS este un sistem de operare matur, care oferă posibilitatea utilizatorului să își personalizeze telefonul după bunul plac, deci numai dacă ești foarte pasionat de lucruri foarte avansate merită să riști cu Cydia.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

2 Responses

  1. stoian says:

    Ai punctat bine, astazi chiar numa daca esti pasionat mai faci jailbreak…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *