Cercetătorii americani au inventat bateria care se încarcă complet într-un minut

aluminum-battery

Există o problemă generală în zona smartphone-urilor, smartwatch-urilor și a unor gadget-uri, și anume autonomia bateriei. O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, a creat un nou prototip de baterie realizată din ioni de aluminiu. Bateria a fost gândită astfel încât să remedieze problemele actualului model realizat din ioni de lithium, incluzând aici încărcarea înceată a gadget-urilor.

Până acum bateriile realizate din ioni de aluminiu nu erau capabile să dezvolte numărul necesar de volți pentru alimentarea dispozitivelor, mai ales după câteva cicluri repetate de încărcare/descărcare. Noul prototip de baterie creat de cercetătorii universității Stanford rezolvă în mod ingenios această problemă. Practic, bateria este compusă din ionii de aluminiu și electrozi (catod) de grafit, asigurând astfel tensiunea necesară alimentării dispozitivelor, chiar și după mii de cicluri de reîncărcare.

Marile avantaje ale bateriei cu ioni de aluminiu, dezvoltate de cercetătorii americani sunt următoarele: încărcarea completă în aproximativ un minut, flexibilitate (compatibilitate interioară cu o serie vastă de dispozitive și gadget-uri) și cost de producție scăzut (din moment ce aluminiul este mai ieftin decât lithium-ul.
„Bateria noastră rezolvă toate problemele și neajunsurile pe care bateriile cu lithium le au. Electrozi ieftini, siguranța de exploatare, viteza rapidă de încărcare, flexibilitatea și un ciclu de viață lung, sunt doar câteva dintre cele mai importante îmbunătățiri” a declarat profesorul de chimie, Hongjie Dai. „Cred că acest prototip de baterie va revoluționa cu adevărat lumea gadget-urilor și a dispozitivelor din toată lumea” a mai adăugat acesta.

În videoclipul postat de cercetătorii de la Universitatea Stanford, puteți observa cum bateria alimentează cu energie un LED, în timp ce este supusă la îndoituri și “stres” exterior:

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

5 Responses

  1. Catalin Chis says:

    Chiar sunt curios cat de rapid va fi implementata aceasta baterie in randul telefoanelor inteligente.

  2. Ioana Mester says:

    Mai bine mai tarziu, dacat nicidoata. Odata cu aceasta baterie prevad risipirea de pe piata a producatorilor de baterii portabile.

  3. Nicu Szabo says:

    Interesanta descoperirea…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *