Minte Apple atunci când susține că iPhone-urile sunt protejate de Safir ?

apple-safir-1

Odată cu lansarea terminalului iPhone 5s, Apple s-a lăudat în fața competitorilor cu o nouă lentilă din Safir care ar avea rolul de a proteja și mai bine camera de fotografiat a device-ului iPhone. Atât în timpul prezentărilor, cât și pe site-ul oficial (la descrierea produselor) Apple a susținut că sticla care protejează camera device-urilor iPhone 5s, 6, 6s și 7 este realizată din Safir, piatră care se apropie ca și duritate de cea a diamantului.

Mulți utilizatori însă au remarcat faptul că lentila care protejează camera de fotografiat a terminalelor iPhone nu are o rezistență atât mare, lentila zgâriindu-se relativ ușor la contactul cu diferite obiecte contondente. Pentru a elucida misterul, pasionatul de tehnologie Jerry Ring a efectuat un set complet de teste menite să lămurească problema semnalată de utilizatori.

apple-safir-2
Prima probă a constat în testarea suprafeței exterioare a lentilei exterioare care protejează device-urile Apple lansate din 2013 și până în prezent, comparativ cu sticla exterioară care are rolul de a proteja ceasurile produse de firma Tissot. Trebuie menționat faptul că ambele companii au menționat la descrierea produsului următoarele: realizat din Safir.

apple-safir

După primul test, în care suprafața lentilei a fost zgâriată cu obiecte care au duritate diferită (de la 1 la 8, ultima reprezentând duritatea Safirului) rezultatul a fost concludent: sticla ceasului fabricat de cunoscuta companie elvețiană a rezistat până la nivelul 8, în timp ce sticla device-urilor Apple a rezistat doar până la nivelul 6. Primul test a demonstrat faptul că lentila exterioară a iPhone-urilor conține impurități, iar safir-ul lăudat de Apple nu este chiar atât de pur.

apple-safir-4
La o analiză mai amănunțită – în cadrul unui laborator de specialitate – testele realizate de mașinării complexe arată ca lentila care protejează camera terminalelor Apple este realizată într-adevăr din Safir, însă conține un număr mare de impurități: siliciu și carbon – elemente chimice folosite în producerea sticlei obișnuite.

Concluzia probelor relevă un adevăr trist: Apple folosește cuvinte cheie cum ar fi “fabricat din Safir” din rațiuni de marketing și promovare, speculând astfel faptul că lentila care are rolul de a proteja camera device-urilor iPhone conține într-adevăr “urme” de Safir. Se poate remarca cu ochiul liber rezistența Safirului produs de Apple și cel produs de Tissot.

Vezi mai jos tot testul realizat de Jerry Ring:

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *