Surpriză de proporții! Yahoo ar fi scanat emailurile clienților, furnizând informații agențiilor de spionaj din SUA

Agenția de presă Reuters relatează pe larg într-un articol o informație care ridică mari semne de întrebare referitoare la intimitatea utilizatorilor Yahoo. Prestigioasa agenție arată că corporația americană Yahoo a dezvoltat în secret un program software care avea rolul de a scana toate emailurile utilizatorilor, oferind informații confidențiale agențiilor americane de spionaj.

Doi foști angajați au relatat sub protecția anonimatului mecanismul prin care Yahoo căuta informații confidențiale în conturile utilizatorilor. Angajații au declarat că gigantul american s-a supus unei directive venite direct din partea guvernului SUA, dezvoltând un program software capabil să scaneze în timp real sute de milioane de conturi.

Mai mulți experți în securitate cibernetică au declarat că acest caz pune pentru prima dată “punctul pe i”, demascând în fața publicului o înțelegere între o companie privată de internet care manageriază sute de milioane de utilizatori și agențiile guvernamentale din SUA.

Nu se cunoaște exact ce anume au căutat agențiile de spionaj prin conturile utilizatorilor Yahoo, sursele rezumându-se la a declara faptul că programul software căuta cuvinte cheie în emailuri și atașamente.

cyber-attack

Aceiași angajați au declarat că decizia de supunere a companiei Yahoo a fost aprobată în mod direct de actualul director executiv Marissa Mayer și restul bordului executiv fără ca măcar să se încerce o inițiativă de a contracara directivele venite din partea guvernului.

Rugați să ofere un punct de vedere privind informațiile apărute în presă, Yahoo s-a rezumat la a declara: “Compania noastră respectă legile Statelor Unite ale Americii”, refuzând orice alt comentariu pe marginea subiectului.

Interesant este faptul că echipa de securitate de la Yahoo condusă la acel moment de Alex Stamos, a descoperit programul instalat pe servere la câteva săptămâni distanță de la momentul implementării în sistem. Inițial inginerii de securitate au crezut că au de-a face cu un virus implantat de o grupare de hackeri, însă în momentul în care șeful departamentului de securitate a aflat că programul fusese autorizat de directorul executiv al Yahoo și-a prezentat demisia.

La finele lunii Mai din 2015 programul a fost instalat și folosit de agențiile guvernamentale, survolând prin emailurile și atașamentele utilizatorilor. Zilele trecute, Yahoo a fost prezent într-un alt scandal mediatic după ce în presă au apărut informații care confirmau faptul că gigantul american a fost atacat de o grupare de hackeri care a sustras parolele a peste 400 de milioane de utilizatori.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *