Google a dezvăluit faptul că a lucrat în secret de aproximativ doi ani la proiectul Wing, proiect care se ocupă cu dezvoltarea unui sistem de livrare a pachetelor în aer cu ajutorul dronelor.
Reprezentanții Google au declarat că deocamdată proiectul Wing este în curs de dezvoltare, iar majoritatea testelor au fost trecute cu succes de drone. Acestea au fost folosite pentru a transporta ciocolată, medicamente și apă potabilă.
Fondatorul proiectului Wing, a declarat că Google lucrează în secret la acest proiect de aproximativ doi ani. Google X este o divizie din cadrul Google care se ocupă cu progresele tehnologice avansate. Scopul principal al proiectului Wing este dezvoltarea unui sistem sigur prin care dronele să poată livra pachete în mod autonom.
„Noi credem că există un potențial enorm de a transporta marfă rapid, sigur și eficient. Am ales să facem teste în Australia deoarece în această țară cu dealuri înalte, cer deschis și îndelungată istorie în inovarea vehiculelor aeriene fără pilot am găsit oportunitatea perfectă de a testa dronele în afara mediului de laborator” se arată într-un comunicat oficial emis de Google.
Alt factor decisiv pentru începerea testelor în țara cangurilor a fost faptul că în SUA, Google trebuia să se supună politicilor stricte în cazul în care doreau să facă teste cu drone în spațiul aerian.
Fermierul australian Neil Parfitt este prima persoană care a beneficiat de o livrare asistată de o dronă în cadrul proiectului. Acesta a primit un pachet care conținea o ciocolată. Chiar dacă pachetul în sine este nesemnificativ, faptul că acesta nu a mai parcurs 10 km pentru a ajunge la cel mai apropriat magazin, subliniază importanța livrării anumitor pachete cu ajutorul dronelor. Timpul de livrare a pachetelor este mult mai redus iar locațiile greu accesibile nu mai sunt o problemă.
Drona poate să zboare atât pe plan vertical cât și pe plan orizontal, folosindu-se de avantajele oferite de avion și de elicopter în același timp. Pentru a ajunge la destinație fără asistență ca în cazul dronelor clasice, aparatul este programat de la centrul de control.
Drona are două aripi, care au lungimea de aproximativ 1.5 metri și patru propulsoare electrice. Aceasta cântărește aproximativ 8.5 kg și este diferită de majoritatea aparatelor de zbor fără pilot care se află în acest moment pe piață.
Foarte tare ideea asta de a transporta cu ajutorul dronelor… speram ca in timp greutatea coletului sa fie mai mare
NASA lucra deja la un sistem de controlare a traficului aerian al dronelor 🙂 deci o sa devina ceva important
Foarte tare ideea de a transport colete cu ajutorul dronelor! Sper ca aceasta idee sa se dezvolte cat mai repede!
Vor mai trece ani buni pana cand aceste drone vor fi optimizate, dar suntem pe drumul cel bun.