Viteza, fluiditatea şi timpii de reacție ai PC-urilor depind în proporție covârșitoare de cipul şi memoria RAM cu care sunt echipate sistemele de calcul. Cele două componente asigură puterea de procesare a informaților, gestionând instrucțiunile primite în mod direct sau indirect de la utilizator.
Un procesor cu un număr ridicat de nuclee va asigura întotdeauna o mai bună fluiditate a sistemului de calcul. Astfel, sarcinile venite de la utilizator: redarea conținutului multimedia la rezoluție ridicată, jocurile video cu grafică video sau editarea foto-video, vor fi asignate nucleelor disponibile din pastila de siliciu, oferind utilizatorului o experiență de utilizare fluidă chiar şi în cazul unui număr ridicat de procese simultan executate.
Intel, producătorul numărul unu de procesoare şi semiconductoare a prezentat următoarea generație de procesoare performante. i7-6950 x este primul procesor dedicat desktop-urilor tradiționale ce are integrat nu mai puţin de 10 nuclee. Noul procesor este tactat la 3 GHz, având posibilitatea de a atinge pragul 3.5 GHz datorită tehnologiei Turo Boost 3.0. Cele zece nuclee se vor baza pe 25 MB memorie cache, ce va îmbunătăți radical performanțele, asigurând performanțe ridicare în procesarea comenzilor. Însă, aşa cum ne-am obişnuit, tehnologia de ultima generație vine cu un cost piperat: pasionații vor fi nevoiți să scoată din buzunar 1700 $ pentru modelul de top.
Intel pretinde că procesorul etalon, randează imaginile 3D de două ori mai repede faţă de modelul cu patru nuclee – i7 6700, fiind în același timp cu până la 35 % mai rapid faţă de procesoarele din generația precedentă – 5xxx. Performantele procesorului sunt remarcabile chiar şi atunci când vine vorba de editarea conținutului media capturat la rezoluția 4k, cipul find cu 65 % mai rapid în executarea sarcinilor faţă de cel din generaţia trecută.
Seria EXTREME i7 cuprinde şi procesoare cu 8 nuclee – i7 6900 şi 6 nuclee – i7 6850. Intel oferă utilizatorilor posibilitatea să jongleze cu performanțele, deblocând procesoarele, astfel în urma unor setări avansate pasionații pot atinge performanțe mult îmbunătățite față de cele standard. Bineînțeles, noua generație de module de memorie RAM DDR4 este suportată de cipurile produse de producătorul american Intel.
Intel face așadar un nou pas în faţa rivalilor de la AMD, oferind soluţii hardware de top atât utilizatorilor obișnuiți cât şi marilor companii, însă acestea vin cu un cost, iar de cele mai multe ori acesta nu este deloc scăzut.
Comentarii recente