BMW încheie un parteneriat cu Intel și Mobileye prin care își propune dezvoltarea autoturismelor fără șofer

bmw-spider-i8

Gigantul bavarez BMW a încheiat un parteneriat cu compania americană Intel, producătoare de semiconductoare și Mobileye, prin care își propune să dezvolte o nouă tehnologie pentru industria auto. Cele trei companii doresc să pună la punct o platformă ce va permite autoturismelor să parcurgă în mod autonom kilometri pe șosea, fără a mai fi nevoie de intervenția unui șofer.

Noua alianță produce o schimbare în dinamica cercetării și dezvoltării în industria auto, care până de curând încuraja producătorii auto să dicteze furnizorilor termenii pentru înregistrarea brevetelor inovatoare. Astfel, producătorii auto vor fi nevoiți să încheie parteneriate strategice cu companiile care dezvoltă în prezent partea de know-how – computing și soft, colaborând și mai strâns cu specialiștii.

“Autoturismele autonome, precum și echipamentele ce vor asigura conectivitatea necesită un “creier” electronic îndeajuns de puternic care poate oferi caracteristica SMART unui autoturism atunci când va parcurge kilometri pe șosea” a declarat directorul executiv Intel, Brian Krzanich.

bmw-spider-i8-interior

Parteneriatul încheiat de cele trei companii își propune să dezvolte o platformă ce poate fi integrată la diferiți producători auto.

BMW dorește astfel să producă autovehicule de serie ce vor fi echipate cu trei tehnologii distinctive: eyes off, mind off și driver off. Prima tehnologie asistă șoferul de la volan, oferindu-i informații vitale despre starea autoturismului, condițiile de drum și eventualele blocaje rutiere sau pericole din trafic. A doua tehnologie preia o mare parte din responsabilitatea șoferului, însă prezența omului la volan va fi în continuare necesară. A treia tehnologie driver off permite autovehiculului deplasarea în condiții de siguranță pe șosea fără a mai fi nevoie de prezența unui șofer la volan.

În ciuda faptului că parteneriatul dintre cele trei companii își propune un plan extrem de ambițios, primele autoturisme complet autonome își vor face apariția pe șoșele cel mai devreme în anul 2021.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *