Intel pretinde că ar fi putut preîntâmpina accidentul soldat cu o fatalitate în care a fost implicat un autoturism fără șofer

Recent un autoturism autonom, care aparține companiei de “car share” UBER a fost implicat într-un eveniment rutier nefericit, rezultat cu o fatalitate. Autoturismul fără șofer se afla în mijlocul unei curse, transportând un client, când evenimentul tragic a avut loc.

O femeie de 49 de ani care s-a angajat în traversarea șoselei printr-un loc nepermis a fost lovită în plin, decesul acesteia survenind pe loc. La fața locului anchetatorii nu au descoperit nici o urmă de frânare a autovehiculului autonom, fapt ce a ridicat o mulțime de întrebări cu privire la siguranța acestor vehicule fără șofer, față de restul participanților la trafic.

Intel, compania care dezvoltă un sistem software independent de UBER (Mobileye) pentru aceeași categorie de autovehicule, a analizat imaginile date publicității de autoritățiile locale, rulând propriul soft pe imaginile surprinse de camera montată la bordul autovehiculului implicat în evenimentul rutier.

Concluzia: Intel pretinde ca Mobileye ar fi detectat victima cu o secundă înainte de impact.

Într-o postare pe blogul oficial, CEO-ul Intel notează:

“În ciuda calității slabe a imaginii, unde o mare parte din detaliile dinamice (prezente în scena reală) lipsesc, softul nostru a detectat clar prezenta unui corp strain cu aproximativ o secundă înainte de impact”.

Să fi fost acest lucru de ajuns pentru a preîntâmpina decesul victimei? Probabil că nu vom afla, însă un lucru este clar: software-ul produs de Intel cel puțin a detectat victima, în timp ce software-ul folosit de compania UBER nu a detectat prezența unui corp străin pe carosabil, pe carosabil neexistând urme de frânare.

Anunțul vine pe fondul valului uriaș de critici și discuții aduse autovehiculelor fără șofer. Guvernatorul statului Arizona a suspendat toate testele efectuate de autovehiculele autonome pe drumurile publice. De asemenea, UBER a suspendat pentru o perioadă nedeterminată toate testele care implicau autovehicule autonome.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *