WOW, WOW, WOW! – Celulele ADN vor fi spațiul de stocare al viitorului

Secventa-Cod-ADNSpațiul de stocare al viitorului ar putea fi alcătuit din celulele ADN

Cercetătorii au descoperit care este numărul maxim de date ce poate fi depozitat într-o macrocelulă nucleotidă (ADN).

Societatea modernă în care trăim este guvernată de nevoia de a stoca și partaja un flux uriaș de informații și date, așa că o echipă de cercetători a dezvoltat o soluție care presupune înmagazinarea informațiilor în celulele ADN.

Echipa formată din cercetători de la Universitatea Columbia și Institutul Genome din New York (SUA) a scris un întreg sistem de operare, film francez, card cadou Amazon și alte informații în celule ADN, citind ulterior informațiile fără să întâmpine nici o eroare.

cercetatori

Proiectul arată câteva avantaje ale utilizării celulelor ADN ca suport de stocare a datelor:

• O celulă ADN este mult mai mică față de un suport tradițional de stocare de date
• Un singur gram de materie ADN poate stoca de 215 000 de ori mai multe date față de tradiționalul Hard Disk de 1 Terra byte (1 000 GB), având durata de viață net superioară

Oamenii de știință folosesc mostre ADN pentru a elucida misterul dispariției de pe fața pământului a celor mai vechi primate. Până în acest moment însă, cercetătorii au deblocat doar o fracțiune din capacitatea totală de stocare de date a celulelor ADN.

Pentru a stoca și citi informațiile din celulele ADN, cercetătorii s-au inspirat din procesul prin care filmele sunt partajate pe internet.

“Am atașat biții de informații în macrocelulele nucleotide ale ADN-ului. Apoi am sintetizat aceste celule pe care le-am stocat într-un tub de testare” a explicat unul dintre cercetători.

“Pentru a citi informația, am dezvoltat o procedură, numită Fântâna ADN care folosește concepte și algoritmi matematici ce ne-au permis să citim informația stocată în celulele ADN” a mai completat acesta.

Serviciile online de partajare a filmelor (ex. Netflix) trimit informațiile către utilizatori în pachete de dimensiuni reduse. Chiar dacă unele dintre pachete sunt pierdute, datorită unui proces matematic, serviciul poate reface întregul flux de date, utilizatorul recepționând întregul fișier (conținut media).

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *