“Cum să șterg contul de Facebook?” – Cea mai căutată expresie după scandalul scurgerilor de date confidențiale

La câteva zile după scandalul monstru în care gigantul american a fost acuzat că ar fi partajat fără acordul părților datele private ale utilizatorilor, una dintre cele mai frecvente expresii folosite în Google, este: “cum îmi șterg contul de Facebook?”

Conform graficului de mai jos (pus la dispoziție de Google) odată cu apariția primelor articole care arătau că Facebook ar fi fost complici în prelucrarea datelor sensibile despre utilizatori (preferințe, afinități, profil physiologic, social, etc) ale companiei Cambridge Analytic, tot mai multi utilizatori și-au manifestat dorința de a închide sau de a suspenda contul de pe rețeaua socială. Cu adevarat interesant este numărul record de căutări “cum să șterg contul de Facebook?” – fiind cel mai mare din ultimii 5 ani.

Reamintim faptul că în urma scandalului acţiunile Facebook listate pe Bursa de la New York au scăzut sub pragul de 165 de dolari, după ce Mark Zuckerberg a admis că au existat unele „erori” privind folosirea ilegală a datelor utilizatorilor reţelei de socializare.

Ce s-a întâmplat ? 

Un cercetător a făcut o aplicație Facebook numită thisisyourdigitalife pe care a promovat-o că va stabili profilul psihologic al utilizatorului. 270.000 de oameni au utilizat aplicația (după ce 800.000 de dolari au folosiți pentru promovarea ei), dându-i acces la toate datele publice din Facebook. Datele culese astfel au fost vândute firmei Cambridge Analytics.

Mai mult, asta se întâmpla în perioada în care aplicațiile cu acces la datele utilizatorilor puteau vedea, practic, și datele prietenilor virtuali ai utilizatorilor. E ca și cum aplicația ar fi văzut ceea ce vedea utilizatorul pe Facebook, inclusiv profilul și like-urile prietenilor, chiar dacă aceștia nu aveau aplicația instalată. 270.000 de profiluri s-au transformat în 50 de milioane de profiluri culese de Cambridge Analytics.

Facebook a aflat în 2015 că Cambridge Analytics a cules în mod abuziv aceste date, încălcând termenii serviciului. Facebook a cerut companiei să distrugă datele culese, iar Cambridge Analytics a spus că așa a făcut. Însă investigații recente ale prestigioaselor ziare The Guardian și New York Times au arătat că compania deține încă copii ale acelor date.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

1 Response

  1. March 26, 2018

    […] Facebook pare într-o situație mai mult decât delicată: tot mai multe companii și-au retras comenzile de publicitate, guvernul american dorește anchetarea companiei iar nivelul de încredere al utilizatorilor a scăzut vertiginous: număr record de utilizatori care au cautat “cum sa îmi șterg contul de Facebook?” […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *