Facebook construiește un centru de date uriaș care va fi alimentat în întregime doar cu energie eoliană

fort-worth-data-center-rendering

Facebook își mărește infrastructura existentă pentru a susține fără probleme următorul miliard de utilizatori interconectați la serviciile oferite de aceștia.

Compania americană a anunțat recent că a început construirea unui centru de date masiv în Texas (SUA), care va fi alimentat integral cu energie eoliană. Construcția este deja în desfășurare, proiectul cuprinzând trei clădiri de aproximativ 23.200 de metri pătrați care vor adăposti cele mai noi tehnologii existente pe piață în materie de servere, alimentare, rețea și răcire.

Noul centru de date face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Facebook, prin care americanii își propun ca până la finele anului 2018 jumătate dintre centrele de date deja existente să folosească doar energie regenerabilă.

Ken Patchett, directorul de operațiuni de la Facebook, a scris într-o postare pe pagina personală că noul centru de date va contribui semnificativ la îmbunătățirea infrastructurii la nivel mondial. Tot odată centrul de date va sprijini atât aplicațiile pentru desktop și mobil, cât și pagina internet.org, serviciul prin care Facebook dorește să ofere acces la internet gratuit persoanelor aflate în locații defavorizate.

În ciuda eforturilor susținute ale marilor companii (Google, Apple și Facebook) de a utiliza energie regenerabilă pentru alimentarea centrelor de date, în America în acest moment sunt în funcțiune peste 3 milioane de centre de date care consumă energie în mod convențional, contribuind semnificativ la poluarea planetei. Conform unor statistici oferite de DOE, consumul de energie al centrelor de date s-a dublat în perioada 2001 – 2006 de la 30 de milioane kilowați pe oră la 60 de milioane de kilowați pe oră.

Noul centru de date construit de Facebook va fi al cincilea ca mărime din lume, iar americanii își propun să ofere cel puțin 40 de locuri noi de muncă.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *