Qualcomm a prezentat noul cip 5G -x50, primul cip capabil de viteze gigabit

people-smartphone

Chiar dacă operatorii principali de telecom din lume sunt abia la început cu implementarea și definirea standardelor pentru rețeaua 5G, Qualcomm, cel mai mare producător de cip-uri pentru smartphone-uri și tablete, a prezentat în cadrul unui eveniment dedicat primul cip capabil să lucreze cu rețelele de mare viteză 5G.

Totuși ce este acest 5G ?

Numele semnifică generația a 5-a de viteză în telefonia mobilă. Teoretic vitezele de descărcare cresc de șase ori, latența comenzilor prin semnalul wireless va scădea semnificativ, iar conținutul multimedia se va încărca infinit mai rapid.

Dacă cifrele arată că viteza de descărcare în cazul utilizării obișnuite la 4G este undeva între 10 și 15 Mbps, 5G promite viteze de peste 100Mbps. Bun, și de unde diferența între viteze de 1000 Mbps (gigabit) și 100Mbs? Vitezele arătate de producători în materialele promoționale sunt de cele mai multe ori vârfuri ale vitezelor teoretice obținute în condiții perfecte de laborator, condiții pe care rareori le regăsim în utilizarea de zi cu zi.

qualcomm_x50-logo_678x452

Qualcomm a anunțat că următoarea serie de cipuri marca Snapdragon –X50 ce va fi integrată în smartphone-uri și tablete, va avea implementat modemul 5G. Producătorul a mai spus că va începe comercializarea cip-urilor la finele anului viitor, sperând ca primele device-uri capabile să suporte vitezele amețitoare 5G să fie lansate publicului larg în prima jumătate a anului 2018.

În cadrul evenimentului, Qualcomm a explicat ce face noul cip atât de special “Snapdragon x50 5G suportă conectivitate în banda de 28 GHz, fapt ce va permite transferuri de date la viteze de până la 5Gbs”.

Marele dezavantaj la operarea în banda de 28GHz este distanța relativ scurtă de la care terminalele partajează semnalul cu antenele radio. Însă, Qualcomm a anunțat că lucrează în prezent la un proiect capabil să rezolve acest neajuns.

În cadrul aceluiași eveniment, Qualcomm a anunțat și o serie nouă de procesoare dedicate terminalelor entry-level și mid-level, device-uri ce promit putere suficientă de procesare, însă ce vor fi comercializate la prețuri decente.

 

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *