Medicina din zilele noastre nu ar mai fi fost la fel dacă în 1901 Karl Landsteiner nu ar fi descoperit unul dintre cele mai importante aspecte legate de lichidul care ne pune în mișcare tot organismul. Biologul australian a făcut o descoperire absolut uimitoare la începutul secolului XX, împărțind sângele în patru mari categorii.
Înainte de descoperirea epocală a australianului, încă din secolul 17 oamenii au testat transfuziile sangvine. Primele experimente de succes s-au realizat pe animale, mai apoi a fost testată transfuzia sangvină între sângele provenit de la animale și cel al omului. Însă sângele provenit de la animale a fost respins de sistemul imunitar al corpului omenesc, care a atacat noile celule roșii, distrugându-le.
În mod asemănător se întâmplă și în cazul transfuziilor între oameni dacă sângele nu este compatibil, gazda fiind în real pericol de deces, deoarece se inițializează procesul de coagulare a sângelui în vene, împiedicând astfel continuitatea sângelui în organele vitale.
Momentul în care Karl Landsteiner a identificat grupele A, B și 0 rămâne în istorie, deoarece descoperirea biologului facilitează testarea compatibilității între donator și primitor, făcând transfuziile de sânge mult mai sigure.
Landsteiner este laureat al Premiului Nobel din anul 1930, când Academia Regală de Științe din Suedia l-a recompensat pentru descoperirea sa și realizările extinse și din alte domenii.
Karl Landsteiner se naște la data de 14 Iunie 1868 și decedează în 26 Iunie 1943 la vârsta de 75 de ani. Google elogiază descoperirea biologului, printr-un doodle distinctiv, marcat pe prima pagină a motorului de căutare.
Comentarii recente