Ghid de achiziționare a telefonului mobil

sursa: thatnaijablog.com

Gata, în sfârșit te-ai hotărât să îți cumperi un telefon nou din diverse motive, dar nu știi sigur ce să alegi din multitudinea de oferte cu care producătorii încearcă să îți capteze atenția, nici bugetul nu îl ai foarte bine definit, dar știi un lucru: vrei telefon nou, bun și ieftin :)).

Trebuie să știi câteva lucruri înainte de a achiziționa un telefon nou. Până la urma acesta va fi centrul universului tău! Veți face totul împreună, de la mii de fotografii și selfie-uri, jocuri, rețele de socializare, mesaje, apeluri și email-uri.

1. Alege sistemul de operare

Cele mai importante sisteme de operare pentru telefoanele mobile inteligente sunt: Android, iOS (iPhone) și Windows Phone.

Android

Android este dezvoltat de Google, iar în prezent este cel mai utilizat sistem de operare. Comparat cu iOS și Windows Phone, telefoanele cu sistem de operare Android sunt din spectrul cel mai larg, astfel că Samsung, HTC, LG, Motorola, ZTE și Sony  sunt printre cei mai importanți jucători de pe piață, iar aceștia oferă telefoane mobile exclusiv cu sistem de operare Android. Față de principalul concurent iOS, Android este un soft mai puțin restrictiv, ceea ce înseamnă că utilizatorul are posibilitatea de a modifica și personaliza părți esențiale din modul de funcționare a telefonului după bunul plac. Un exemplu ar fi Samsung Galaxy S3 și S4 care pot rula în același timp două aplicații pe ecran, iar Moto X care poate răspunde la comanda vocală a utilizatorului fără ca acesta să mai atingă telefonul.

iOS

iOS 7 este ultima versiune de soft produsă de Apple pentru device-urile iPhone. Acesta are un aspect curat, funcția multitasking și centrul de control pentru setări generale și avansate. iOS deține titlul neoficial de cel mai intuitiv sistem de operare. Marele atu al sistemului de operare iOS în fața lui  Android este magazinul virtual pentru aplicații și jocuri: AppStore, care este foarte bine dezvoltat, securizat și actualizat. În marea majoritate a cazurilor dezvoltatorii lansează o aplicație pentru produsele Apple și apoi pentru Android.

Windows Phone

Datorită modelului de succes Nokia Lumia, foarte multe persoane și-au îndreptat atenția spre sistemul de operare oferit de Microsoft. Platforma software are o dinamică cu Titluri Live (apeluri, mesaje, muzică, internet, vremea, cloud, fotografii, etc.), care se actualizează ușor și se pot aranja pe ecran în funcție de preferințele utilizatorului.

Bun, dacă ți-ai ales sistemul de operare, trebuie să te hotărăști și asupra dimensiunii ecranului.

Telefoanele cu ecran mare sunt cele mai preferate de utilizatori. De fapt, telefoanele cu display mai mare de 5 inch (phablets) reprezintă aproximativ un sfert din toate smartphone-urile vândute pe piață. Cu toate acestea, iPhone 5s care are un display de 4 inch este smartphone-ul cel mai bine vândut în SUA. Ține minte că un display mai mic permite un design mai compact al telefonului.

2. Procesorul

Creierul fiecărui telefon este procesorul. Un procesor rapid îți va permite să accesezi mai rapid aplicații, jocuri și chiar să faci editare video. Astăzi cele mai utilizate procesoare sunt de la Qualcomm – Snapdragon. Aceste procesoare oferă funcții de multitasking rapid și putere grafică mare. Trebuie subliniat faptul că  doar telefoanele cu sisteme de operare Android și Windows Phone utilizează acest tip de procesor. Cei de la Apple au preferat să își dezvolte propriul procesor, denumit A7 oferit în premieră pe 32 de biți sau 64 de biți în cazul telefonului iPhone 5s. Acesta este unul dintre motivele pentru care produsele Apple au prețul mult ridicat față de competitorii Samsung, HTC și Sony.

3. Memoria RAM

Cantitatea memoriei ram, puterea de procesare și optimizarea sistemului de operare, joacă un rol foarte important în rapiditatea de execuției a task-urilor primite de telefon. Device-urile de top, lansate în 2014 oferă de la 2 GB la 3 GB memorie RAM, în timp ce device-urile destinate clasei de mijloc, oferă între 1 GB și 1,5 GB memorie RAM.

4. Spațiul de stocare

Având în vedere că vei stoca absolut orice în memoria telefonului, de la fotografii, conținut muzical și video, aplicații, contacte și mesaje, memoria internă a telefonului este destul de importantă. Majoritatea producătorilor oferă spațiu de stocare intern între 16 GB și 32 GB, dar unii oferă și posibilitatea de a suplimenta spațiul de stocare cu ajutorul cardului micro SD.

5. Calitatea display-ului

Chiar dacă dimensiunea ecranului contează foarte mult la alegerea unui telefon, la fel de importantă este și calitatea acestuia. Luminozitatea, claritatea și culorile sunt doar câteva dintre aspectele ce trebuie luate în considerare la un display. Chiar dacă majoritatea producătorilor oferă ecrane cu rezoluție 1080p, unii producători au dat lovitura și cu rezoluția 720p (Moto X) care oferă o calitate fantastică a imaginii.

Tehnologia AMOLED regăsită la device-urile celor de la Samsung, redă culorile foarte bogate și saturate, în timp ce LCD-urile tind să ofere nuanțe mai realiste. Totul se reduce la preferința personală în acest caz.

6. Camera foto/video

Numărul mare de megapixeli al unei camere nu înseamnă în mod automat și o calitate crescută a imaginii. Senzorul, de exemplu este mai important decât numărul mega-pixelilor. La iPhone 5s  chiar dacă camera are numai 8 megapixeli, datorită senzorului bine optimizat calitatea pozelor este excepțională.

În linii mari cam acestea ar fi aspectele pe care ar trebui să le parcurgi înainte de a achiziționa un telefon nou. În funcție de preferințe și de buget, cercul telefoanelor disponibile pe piață se poate restrânge considerabil, iar decizia finală o poți lua și în funcție de părerea altor utilizatori care au testat modelul respectiv și au scris din proprie experiență despre avantaje și dezavantaje unui anumit terminal.

Dacă ți-a plăcut articolul apasă cu încredere pe Like & Share ca să îl vadă și alții. Mulțumesc!

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

9 Responses

  1. Anca Nutescu says:

    Salut, vreau sa-mi cumpar un telefon nou, am un buget de 1000 ron. Ce mi-ai sugera?

    • Johnny says:

      Salut Allview P7 Xtreme – 1000 ron, Samsung Galaxy S3 – 1150 ron, sau LG G2 mini -1050 ron Huawei Ascend P6 – 850 ron, Allviev V1 Viper- 850

  2. Anca says:

    Merci 😉

  3. Alexandru says:

    Salut, ce ai alege dintre HTC One m8 si Galaxy S5 ?

  4. Ionel says:

    Salut, de ce ai alege un iPhone 5S, in defavoarea unui Galaxy S5?

    • Johnny says:

      Salut, personal as alege Galaxy S5 . De ce ? Model mai nou, ecran mai mare, rezolutie mai buna, camera foto mai buna, baterie mai buna plus certificarea pentru rezistenta la apă si praf.

  5. George says:

    Salut, dar autonomia bateriei nu conteaza deloc? Degeaba e cel mai performant telefon daca nu ma pot deplasa de langa priza mai mult de 3 ore….

    • Johnny says:

      Salut, având în vedere că autonomia este influențata de atât de multe lucruri ( consumul ecranului, luminozitatea maxima, marimea fizica a miliamperilor) si sunt discrepante relativ puține nu am mai adăugat această rubrică. Majoritatea terminalelor au o autonomie cuprinsă între minim 6-7 ore și + 18 ore ( în modul de folosire Non Stop)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *