Prin implantarea unui cip de mici dimensiuni în corp, fertilitatea femeilor poate fi controlată printr-o simplă telecomandă de la distanță. Acest cip joacă rolul contraceptivelor rezolvând problema fără alte medicamente, care sunt un lux în prezent pentru multe din tăriile aflate în curs de dezvoltare, unde sărăcia este lucie.
Pe lângă partea practică și inovatoare a cipului, majoritatea oamenilor își vor pune întrebările: Cât de sigur este acest cip? Poate fi accesat și de persoane neautorizate? Care sunt efectele pe termen lung asupra organismului?
Majoritatea acestor întrebări sunt legitime, dacă ne uităm puțin la istoria device-urilor care au fost sparte fără nici o excepție mai devreme sau mai târziu, în scop demonstrativ sau din dorința de a provoca pagube. Echipa care a creat acest cip, spune că acesta dispune de numeroase măsuri de protecție care rezolvă problemele legate de securitate.
Potrivit Organizației Mondiale de Sănătate, 222 de milioane de femei aflate în țările în curs de dezvoltare și-ar dori să amâne o sarcină dar nu au acces la contraceptive. În anul 2012 aproximativ 80 de milioane de femei au avut o sarcină neplanificată, iar un sfert dintre acestea au ales calea avortului.
Cum funcționează cipul?
Odată implantat sub piele, acesta livrează anumite impulsuri electrice timp de 30 de zile pentru a opri procesul de fertilitate declanșat de organism. Acesta poate fi folosit aproximativ 16 ani de pacient, având oricând posibilitatea de a porni sau opri cipul cu ajutorul unei telecomenzi. La sugestia fondatorului companiei Microsoft, Bill Gates cercetătorii de la Universitatea MIT au dezvoltat această tehnologie și au înregistrat patentul împreună cu o companie farmaceutică care este specializată în livrarea medicamentelor. Actualul cip a tratat cu succes în anul 2012 un pacient care suferea de osteoporoză*
*(Osteoporoza este considerată în prezent o boală, caracterizată prin reducerea densității minerale osoase).
Care sunt implicațiile de securitate ale cipului?
Jay Radcliffe, expert în securitate care a lucrat mai bine de 15 ani în domeniu, a declarat: „În tot acest timp în care am lucrat cu diverse vulnerabilități și elemente de securitate, am găsit întotdeauna cel puțin o cale de a pătrunde în interiorul unui anumit device„.
Totuși, cercetătorii dau asigurări ca implantul se va face în condiții de siguranță.
“Am proiectat acest produs în primul rând din dorința de a nu avea breșe de securitate. Cipul va dispune de o combinație de măsuri de securitate atât fizice cât și digitale, iar acesta va primi comenzi de la distanță numai de la un interval de câțiva centimetri, ceea ce înseamnă că persoana rău intenționată trebuie să se afle în prezența pacientului pentru a declanșa un atac cibernetic”, a declarat Robert Farra președintele companiei producătoare.
Un studiu recent arată că femeile aflate în țările în curs de dezvoltare, ar accepta metoda contraceptivă care poate fi pornită și oprită de la distanță, în timp ce femeile aflate în țări dezvoltate ar miza mai degrabă pe doctor pentru a rezolva această problemă.
Farra, a mai adăugat faptul că fiecare cip va avea propriul sistem de control la distanță protejat de o parolă care permite utilizatorului să verifice starea implantului.
Lăsând la o pare diversele motive religioase despre implantarea unui cip în piele, trebuie apreciat că tehnologia care ne înconjoară avansează într-un mod incredibil iar în cele mai multe cazuri aceasta aduce un plus considerabil calității vieții.
Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe pe Like & Share. Mulțumesc!
Comentarii recente