Turcia interceptează traficul pe internet al utilizatorilor

Large Man Looking At Co-Worker With A Magnifying GlassDecizia Turciei de a bloca accesul la cele mai populare site-uri, a fost contracarată de mulți cetățeni, prin folosirea sistemului de nume de domeniu (DNS) oferit de Google, astfel aceștia aveau în continuare acces la site-urile interzise în țară (Twitter, YouTube, etc).

Rapoartele gigantului din Mountain View, au arătat faptul că majoritatea furnizorilor de internet din Turcia, sunt deghizați în serviciul DNS oferit de Google, foarte probabil pentru a spiona utilizatorii. Mișcarea făcută de guvernul de la Ankara, vine la o săptămână după ce au apărut rapoarte care dezvăluiau faptul, că aceștia au început blocarea accesului la serviciul DNS oferit de Google. “Am primit o serie de rapoarte credibile prin care confirmăm că serviciul DNS a fost interceptat”, comunică Google într-o postare pe blog.

Ce este Domain Name Server (DNS)?
Site-urile Web au atât o adresă prietenoasă, numită URL, cât și o adresă IP. Oamenii utilizează URL-uri(ex.: www.jontech.ro) pentru a găsi site-uri Web, dar computerele utilizează adrese IP pentru găsi site-uri Web (ex 91.209.189.11). DNS traduce URL-urile în adrese IP (și viceversa).

Google-DNS
La începutul represiunii guvernului turc , cetățenii au putut accesa în continuare site-urile interzise (Twitter, YouTube) rutând traficul lor prin serverele Google. Dar acum serviciul ISP din Turcia, a creat servere care par a fii ale Google, prin care monitorizează accesul utilizatorilor ce se conectează, pentru a accesa site-urile blocate de aceștia.

Turcia a blocat accesul la serviciile social media, după ce primul ministru Recep Erdoğan a fost implicat într-un scandal imens de corupție, dovedit cu interceptări și înregistrări care au apărut pe internet, în care acesta îi spunea fiului său că dispune de sume mari de bani.

Având în vedere că Turcia se declară republică democrată, cu deviza “Pace în țară, pace în Lume“, iar accesul la informație este restricționat din dorința de a controla și verifica locuitorii țării, ar trebui să ne dea de gândit tuturor despre intențiile reale ale conducătorilor, care doresc mușamalizarea problemelor interne, prin aplicarea unor măsuri drastice, precum limitarea accesului la informație și a conținutului multimedia. Chiar dacă nu am crescut în perioada comunistă, poveștile par asemănătoare, doar că la un alt nivel. Acum pe internet, atunci ziare, manuale, etc..

Dacă ți-a plăcut articolul, apasă pe Like & Share. Mulțumesc!

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *