Gigantul din Menlo Park, California (SUA) dezvolta un sistem artificial care are un rol bine definit: detectarea MEME-urilor ofensatoare/vulgare etc.
Având în vedere numărul mare de postări încărcate zilnic de utilizatori în platforma de social media, Facebook a decis sa implementeze un sistem capabil sa detecteze automat fotografiile care conțin cuvinte sau expresii ce încalcă codul de etică al platformei.
Sistemul, denumit Rosseta, are în spate un algoritm capabil să “decupeze” porțiunile de text dintr-o fotografie sau clip video, analizând fiecare cuvânt sau expresie în parte, stabilind astfel dacă fotografia sau clip-ul video încalcă codul de etică al companiei.
Potrivit Facebook, Rosseta analizează peste 1 miliard de imagini și cadre video pe zi, atât pe Facebook cât și pe Instagram. Algoritmul funcționează în două etape: 1. Scanarea fotografiei – Algoritmistul verifică dacă fotografia conține cuvinte integrate în imagine.
2. Scanarea cuvintelor detectate – Algoritmul folosește diferite tipare, prin care verifică dacă cuvintele atașate fotografiilor îndeamnă utilizatorii la ură, violență, etc.
Sistemul mai are o caracteristică interesanta, acesta facilitând căutarea fotografiilor după cuvintele cheie. Facebook mai spune că Rosseta “ține minte” preferințele utilizatorului, transmițând informații despre conținutul apreciat de utilizator, îmbunătățind în același timp experiența de utilizare a platformelor social media.
Comentarii recente