Renumita companie Dolby a anunțat deschiderea unei săli de proiecție în Olanda. Proiectul intitulat Dolby Cinema cuprinde o sală cinematografică de ultimă generație echipată cu ecran Dolby Vision și difuzoare Dolby Sound care vor oferi cinefililor o experiență de neuitat. Chiar dacă Dolby este cunoscută în acest domeniu datorită sonorizării excepționale, aceștia au ales să concureze în mod direct cu IMAX (liderii în acest moment la capitolul redare video) pentru a oferi o experiență de vizualizare complectă împătimiților de filme. Ecranul gigant va proiecta filmele prin tehnologia Dolby Vision combinat cu HDR (High Dynamic Range). Cu adevărat senzațional va fi modul de redare a umbrelor și a culorilor pe ecran, acestea fiind identice cu ceea ce înregistrează ochiul uman în mod normal. Reprezentanții Dolby au declarat că Dolby Vision oferă un contrast mai mare față de oricare altă tehnologie de redare a imaginii aflată în acest moment pe piață.
Dolby s-au făcut cunoscuți audiofililor datorită modului de redare a sunetului, mai precis ameliorarea zgomotului de fundal. Cinematografele folosesc tehnologia Dobly (procesarea unei înregistrări fonografice de pe o peliculă) pentru ca utilizatorul să aibă parte de cea mai bună experiență audio în momentul vizionării unui film.
Compania americană va prezenta publicului larg noua sală de proiecții la sfârșitul lunii Decembrie, însă pentru început imaginile vor fi redate cu ajutorul proiectoarelor 4K. Chiar dacă Dolby va reuși să implementeze de la a la z o sala cinematografică, trebuie să poarte negocieri masive cu producătorii de filme care vor trebui să își proceseze producțiile conform specificațiilor standard date de Dobly (un lucru puțin mai dificil de făcut, dar nu imposibil).
Conform ultimelor zvonuri, cei de la Disney vor fi primi care vor utiliza tehnologia Dobly Vision odată cu lansarea filmului Star Wars VII. Reprezentanții Dolby nu au menționat deocamdată la cât se ridică costul de executare și implementare a unei astfel de săli cinematografice.
Având în vedere că Dolby excelează în continuare la capitolul audio, trebuie să privim încrezători inițiativa acestora de a îmbunătăți experiența de vizualizare a unei producții artistice. Practic, marii producători doresc ca odată intrat în sala de cinema, clientul să fie cufundat în tot ceea ce înseamnă imagine și sunet. Trecerea de la imaginile din viața reală la o proiecție cinematografică nu ar mai trebui să fie “deranjante” pentru ochiului uman (în special modului de redare a umbrelor și a clarității culorilor).
În Olanda un loc în noua sală de cinema va costa 18 dolari (adică 80 de ron). Ai plăti atât pentru o proiecție cinematografică redată la cele mai înalte standarde disponibile la ora actuală ?
Urmăriți mai jos un videoclip de prezentare virtuală a proiectului Dolby Cinema:
Dacă ți-a plăcut articolul, apasă pe Like & Share. Mulțumesc!
1 Response
[…] principale Marty McFly şi “Doc” Brown. Pe atunci skateboard-ul plutitor, filmele 3D, dronele, cititorul de amprente sau chiar pantofii inteligenți erau privite ca simple […]