Vezi cum s-a realizat portretul 3D al lui Barack Obama

Barak-obama-bust

Ca un semn de omagiu adus de rude, apropiați sau chiar anumite instituții pentru faptele făcute în timpul vieții, anumitor personalități marcante li se realizează o sculptură care redă partea superioară a corpului. Bustul este de obicei realizat din lemn, gips sau bronz. După o lungă perioadă de examinare atentă a pozelor și a schițelor din punct de vedere anatomic de către artist, se trece la etapa propriu-zisă de executare a lucrării.  Practic, în baza pozelor și a schițelor, artistul realizează sculptura cât mai fidel cu putință. Tot acest proces durează luni întregi, până meșteșugarul realizează produsul finit. Astăzi cu ajutorul tehnologiei, o asemenea lucrare se poate realiza foarte rapid, cu o acuratețe de redare incredibilă, lucrarea rezultată fiind practic o copie 1:1 cu persoana reală.

Casa Albă a făcut publice imaginile din spatele procesului de executare a primului portret prezidențial 3D a președintelui Barack Obama. Echipa Smithsonian Digitization Program s-a ocupat de partea tehnică a procesului de înregistrare și executare a lucrării. Echipa a folosit un stativ pe care au montat 50 de LED-uri personalizate, 8 camere  digitale sport de înaltă rezoluție și 6 camere digitate cu unghi de captură ultra wide. Aparatura de ultimă generație a fost utilizată pentru a surprinde fiecare contur, expresie și umbră a președintelui Obama. La final, pentru a avea o acuratețe de redare și mai bună, echipa de ingineri a mai folosit două aparate portabile de scanat 3D.

barak-obama-3d,

Toate informațiile obținute au fost descărcate și prelucrate cu un soft Autodesk, pentru obținerea unei imagini digitale cât mai fidelă reprezentării anatomice a președintelui Barack Obama. După ce a fost obținută imaginea digitală, echipa a realizat bustul președintelui cu ajutorul unei imprimante 3D de înaltă rezoluție.

Din motive de securitate, echipa de ingineri nu a fost lăsată deocamdată de reprezentanții de la Casa Albă să facă publice datele înregistrate. Totuși inginerii speră ca în viitorul apropiat să își poată mări colecția de imagini 3D disponibile pentru printare în mod gratuit pe site-ul oficial.

Urmărește mai jos etapele de realizare a bustului 3D:

Dacă ți-a plăcut articolul, apasă pe Like & Share. Mulțumesc!

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

1 Response

  1. March 3, 2017

    […] provocatoare domenii, unde imprimarea 3D poate face diferența. Dacă la început v-am prezentat bustul 3D al fostului președinte american – Barack Obama și protezele menite să facă mai ușoară […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *