Încărcarea wireless a smartphone-urilor a devenit din ce în ce mai populară în rândul consumatorilor obișnuiți, în special, datorită jucătorilor importanți de pe piață (Samsung, Apple sau Huawei) care au promovat intens noua caracteristică inovatoare.
Însă, ca oricare altă tehnologie aflată în plin proces de dezvoltare, încărcarea wireless aduce după sine o serie de întrebări: Merită? Încarcă la fel de repede? Este sigură?
Pentru început, voi prezenta modul de funcționare al unui încărcător wireless fără să intru în detalii tehnice prea complicate, urmând mai apoi să prezint o serie de avantaje și dezavantaje referitoare la această tehnologie.
Cum funcționează ?
Majoritatea smartphone-urilor capabile de încărcare wireless utilizează standardul Qi. Standardul definește astfel o bobină localizată în încărcătorul wireless care crează un câmp electromagnetic ce comunică cu o bobina secundară amplasată în interiorul telefonului. Încărcarea inductivă, facilitează astfel alimentarea acumulatorului cu energie fără ca acesta să mai fie conectat la încărcătorul tradițional cu cablu.
Un aspect important în acest proces îl are mărimea bobinei de la încărcătorul wireless. Astfel, o bobină mai mare, va creea un câmp electromagnetic extins, ceea ce va permite amplasarea telefonului la o distanță considerabil mărită față de încărcător. În caz contrar, pentru a alimenta acumulatorul, terminalul va trebui amplasat exact în zona bobinei de la încărcătorul wireless.
Avantaje
Primul aspect care merită menționat este ușurința de utilizare a încărcării wireless. Cu toții știm faptul că alimentarea device-ului cu ajutorul cablului tradițional nu este comodă. În schimb, folosind încărcarea wireless, utilizatorul trebuie doar să amplaseze smarphone-ul în proximitatea încărcătorului, conectarea bobinelor realizându-se automat. De asemenea, este mult mai facilă verificarea notificărilor sau expedierea mesajelor de tip text, eliminând astfel grija cablului conectat la telefon.
Un alt aspect important îl reprezintă eliberarea portului de încărcare al telefonului. Odată cu eliminarea portului pentru mufa jack, mulți utilizatori au fost puși în postura de a alege între încărcarea acumulatorului sau folosirea căștilor pentru conținut audio. Utilizând încărcarea wireless, portul de încărcare poate fi folosit pentru a asculta muzică, evitând astfel descărcarea bateriei.
Dezavantaje
Dezavantajul principal îl reprezintă timpul total de încărcare al acumulatorului. Încărcarea wireless va fi, în general mai lentă decât încărcarea prin cablu, asta pentru că tehnologia wireless nu este încă la fel de eficientă. Unele încărcătoare wireless sunt capabile de încărcare rapidă (Fast Charge), însă tot nu vor fi la fel de rapide ca un încărcător prin cablu.
Alt dezavantaj ar fi mobilitatea în utilizare a smartphone-ului. În funcție de tipul încărcătorului wireless (bobină mare sau mică) utilizatorul pierde din mobilitate, deoarece este nevoit să amplaseze telefonul în proximitatea încărcătorului wireless, pentru ca cele două bobine să realizeze conexiunea electromagnetică.
Considerente finale
În acest moment pe piață există foarte multe încărcătoare wireless, la o primă vedere fiind dificilă diferențierea produselor. Primul lucru pe care trebuie să îl aveți în vedere este tipul telefonului pe care îl dețineți. Unii producători și-au optimizat telefoanele pentru a recepționa cantități diferite de energie. Astfel, terminalele produse de Apple folosesc încărcătoare wireless cu putere de până la 7.5 wați (deci, nu face sens să achiziționați un încărcător cu putere mai mare). Unele terminalele cu sistem de operare Android folosesc în schimb încărcătoare cu putere de până la 15 wați (din nou, nu face sens să achiziționați un încărcător mai ieftin care oferă doar 7.5 wati, deoarece timpul de încărcare al acumulatorului se va dubla).
Așadar, verificați specificațiile tehnice ale telefonului precum și cele ale încărcătorului wireless pentru a vă asigura o experiență optimă de utilizare.
Comentarii recente