Uber lansează subscripția lunară care te ajută să economisești bani

Comanda unui autovehicul Uber poate fi de acum comparată cu subscripția la un serviciu precum Spotify Premium. Mai exact, utilizatorul va achita în avans un abonament lunar care va facilita o serie de avantaje: curse la preț redus, indiferent de vreme sau de aglomerația din trafic.

Astfel, în loc să plătească pentru o cursă la o rată oarecare a conversiei, Uber introduce un abonament lunar, numit Ride Pass, care va garanta curse la preț redus, oferindu-i utilizatorului protecție împotriva prețurilor supraevaluate. Pentru persoanele nefamiliare, Uber este o companie ce le permite clienților să comande o cursă direct de pe telefonul mobil, utilizatorul achitând contravaloarea doar prin card bancar. De asemenea, tariful este calculat de un algoritm în funcție de distanța parcursa, viteza de deplasare și condițiile din trafic. Astfel, prețurile vor varia (în sus)  dacă de exemplu, comanda se face într-o zi de Sărbătoare Națională sau traseul se realizează prin trafic aglomerat.

Deocamdată, subscripția (15 $) este valabila doar în cinci orașe mari din SUA, însă Uber spune că în curând aceasta va fi disponibilă și în restul zonelor unde compania operează.

Controverse: 

În Statele Unite ale Americii și în multe orașe europene, taximetriștii au protestat, iar aplicația Uber a fost interzisă în locuri, cum ar fi Vancouver, Paris, Sofia, Lisabona, Madrid, Barcelona, Amsterdam, Copenhaga și Berlin.

Uber a ajuns să ducă la proteste pe scară largă, la blocarea orașelor și la intervenția autorităților care s-au văzut nevoite să modifice legislația în domeniu. Însă, protestele nu au făcut nimic altceva decât să crească și mai mult popularitatea aplicației.

Taximetriștii profesioniști și autoritățile susțin că aplicația generează concurență neloială, întrucât șoferii Uber nu sunt obligați să se conformeze legilor de profil, nu trebuie să plătească taxe specifice taximetriei și nici nu li se cere vreo licență.

În România, odată cu modificarea Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, este interzis a practica Uber de către șoferii ce nu dețin licență de transport persoane.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *