Amazon înlocuiește proprii angajați cu roboți performanți

Amazon, înlocuiește o parte din personal cu o serie de roboți, optimizând astfel timpul de așteptare al clienților. 

Gigantul Amazon, a început un proces masiv de optimizare, integrând o serie de roboți care preiau sarcinile angajaților, împachetând și pregătind coletele pentru livrare. Roboții, vor lucra ca parte integrată în toate depozitele, fiind poziționați la extremitatea benzii de selectare automate a produselor, pregătind cutiile de carton care urmează să fie livrate. Amazon spune că un singur robot poate prelua rolul a 24 de angajați, amortizând costurile în aproximativ 2 ani de zile.

Roboții sunt dezvoltați de firma italiană CartoonWrap, iar conform specificațiilor tehnice aceștia pregătesc până la 600 – 700 de cutii pe oră, de 4 ori mai repede fată de un angajat. Totuși, mașinăriile au nevoie de mentenanță și aprovizionare cu materie primă (carton și lipici) fiind nevoie și de un tehnician pentru a remedia eventuale blocaje.

Amazon este renumit pentru efortul de a automatiza cât mai multe task-uri, integrând recent roboții care pregătesc actele pentru demiterea unui angajat ineficient. Astfel, în funcție de scorul obținut de un angajat la finele unei luni (număr colete pregătite) un robot poate lua decizia de concediere, pregătind automat actele necesare pentru eliberarea postului respectiv.

Știai că ?

  1. În 2013 site-ul Amazon a fost inaccesibil pentru 40 de minute, cauzând pierderi în valoare de 4.8 milioane dolari.
  2. Prima carte comandată de pe Amazon (1995) a fost livrată chiar din garajul fondatorului Jeff Bezos.
  3. În primi ani de la lansare, un clopoțel suna de fiecare dată când un client comanda un produs.
  4. O dată la 2 ani, fiecare angajat (inclusiv CEO) lucrează 2 zile la Service Desk
  5. Amazon te plătește ca să pleci! – Din cauza numărului prea mare de angajați (al doilea angajator privat din SUA), Amazon, “premiază” fiecare demisie cu 5000 de dolari.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *