Parlamentul European a VOTAT înființarea unei baze de date BIOMETRICE gigant

Parlamentul European, instituție ce reprezintă fiecare cetățean al Uniunii Europene, a aprobat prin vot înființarea cele mai mari baze de date biometrice din lume. Anunțul vine la nici un an de la implementarea GDPR, măsură ce are ca scop protejarea informațiilor personale ale utilizatorilor.  

Oficialii europeni spun că odată cu înființarea unei astfel de baze de date, lupta împotriva terorismului, criminalității și a imigrației ilegale ar deveni mult mai eficientă. Baza de date – cunoscută sub numele de Common Identity Repository (CIR) va interconecta toate sistemele de securitate ale UE. Sistemul va gestiona datele biometrice, imagini faciale precum și alte date de identificare: data nașterii, numărul pașaportului, codul unic personal etc. CIR ar urma să stocheze informațiile a peste 350 de milioane de utilizatori într-o singură baze de date.

Identificare rapidă și în siguranță

UE își propune ca procesul de identificare a cetățenilor europeni sau a vizitatorilor să se desfășoare mai rapid și mai în siguranță. Astfel, prin introducerea amprentei în sistemul centralizat, organele abilitate vor avea posibilitatea de a corela informații importante despre persoana în cauză.

Comisarul olandez Jeroen Lenaers notează că: “CIR va asigura accesul rapid la mecanismele de securitate al UE. Polițiștii de frontieră, ofițerii consulari sau cei pentru migrația ilegală, vor avea acces la informații cuprinzătoare, menite să ofere un cadru de siguranță sporită pentru toți cetățenii UE”

Știai că ? 

  • În UE sunt utilizate oficial 24 de limbi;
  • În 2012, Norvegia a înmânat Uniunii Europene premiul Nobel pentru Pace;
  • Înființată în urma Tratatului de la Mastrich, UE este relativ tânără – are doar 27 de ani.
  • Până în 1973 (data oficială a intrării UK în UE) Franța a respins de 2 ori candidatura englezilor de aderare la Uniune;

 

sursa text & foto

 

 

 

 

 

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *