UE implementează teste poligraf bazate pe Inteligență Artificială la frontiere

sursa: www.ft.com

O serie de puncte de control de la frontierele statelor membre UE sunt pe punctul de a deveni și mai sigure. Programul, intitulat IBorderCtrl se va desfășura pe o perioadă de șase luni, fiind implementat la limita teritorială a Ungariei, Letoniei și Greciei. 

Persoanele care vor tranzita teritoriul țărilor menționate mai sus vor fi supuse unui test poligraf ce va analiza răspunsurile oferite de participanți, pe baza unui algoritm de tip Inteligență Artificială.

IBorderCtrl este un proiect finanțat de UE care își propune să faciliteze trecerea rapidă și în siguranță a călătorilor în statele membre UE. Sistemul poate cere utilizatorilor să încarce documente reprezentative, cum ar fi pașaportul, înainte de a fi verificați de polițistul de frontieră. Conform Poliției Ungare, care conduce acest proiect, algoritmul va analiza reacția călătorilor la întrebări precum: “Ce se află în valiza ta?” sau “Dacă deschizi valiza, se va confirma răspunsul oferit anterior de tine?”.

sursa: James Bareham / The Verge

Pe baza răspunsurilor oferite, sistemul va determina gradul de sinceritate al călătorului, oferindu-i un cod QR care îi va permite să treacă frontiera. În cazul în care trecătorul nu spune adevărul sau există suspiciunea că acesta ar ascunde ceva, sistemul va înregistra datele biometrice (amprentă, recunoaștere facială, etc.) pe care le va trimite, împreună cu o evaluare, polițistului de frontieră.

Programul este deocamdată considerat experimental având în vedere că o versiune anterioară a avut o rată de succes relativ scăzută – 76 %.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *