Eliminarea definitivă a SMS-urilor? Vezi ce plan ambițios are Google

Recent, Google a confirmat intenția de a îmbunătăți radical experiența de utilizare a aplicației de mesagerie instalată pe terminalele ce folosesc sistemul de operare Android.

Planul ambițios al gigantului IT este de a determina toți operatorii telecom să conlucreze, utilizând același standard dedicat mesageriei, denumit RCS (Rich Communication Services). Astfel, toți utilizatorii care folosesc device-uri cu sistemul de operare Android vor avea posibilitatea de a utiliza aceiași aplicație de mesagerie.

Acest lucru se datorează standardului RCS care va asigura accesul terminalelor Android la funcții avansate precum: partajarea direct în interiorul aplicației a conținutului multimedia (foto, video, audio), stickers și GIF-uri într-un mod mult mai consistent (similar aplicației iMessage, dezvoltată de Apple).

Chiar dacă telefoanele Android au deja aceste capacități, datorită numărului mare de telefoane de pe piață și al furnizorilor de servicii de telecom, nu fiecare device are aceste funcții disponibile în aplicația implicită de trimitere a mesajelor. Asta înseamnă că în acest moment un utilizator al device-urilor marca Samsung nu are de exemplu posibilitatea de a partaja conținut multimedia, stickers sau GIF-uri prin intermediul aplicației de mesagerie cu un utilizator care folosește un telefon marca Motorola.

Întrucât aplicațiile precum iMessage, Facebook Messenger și WhatsApp devin din ce în ce mai populare, utilizarea SMS-urilor a scăzut constant. Potrivit unui studiu din 2014, utilizarea SMS-urilor se află pe un trend descendent (mai puțin cu 7 miliarde), în timp ce mesajele trimise prin “aplicații de mesagerie instantanee” au crescut cu sute de miliarde. Cum aplicațiile precum WhatsApp, iMessage, WeChat devenind din ce în ce mai dominante pe piață, plus apariția noului standard 5G, dacă Google reușește implementarea unei singure aplicații de mesagerie dedicate tuturor terminalelor Android, va fi doar o chestiune de timp  până când mesajele de tip SMS vor fi eliminate definitiv.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *