Producătorii autovehiculelor pot folosi inteligența artificială pentru a determina dacă ești nervos, obosit sau fericit la volan

Urmărit în propriul autovehicul ?

Affectiva – centru de cercetare aparținător al prestigioasei Universități MIT, a prezentat recent un soft inteligent capabil să ofere informații interesante despre conducătorul autovehiculului.

Softul (ce are în spare Inteligența Artificială) înregistrează atât șoferul cât și pasagerii prin imagini video și audio, analizând în timp real comportamentul conducătorului și a ocupanților, oferind informații despre nivelul de stress, distragere, furie, oboseală sau bucurie.

Cercetătorii susțin că noul sistem inteligent este capabil să preîntâmpine evenimentele rutiere cauzate de factorii mai sus menționați.

Autovehiculul necesită echiparea cu o cameră de înregistrat alături de softul care va analiza imaginile, detectând pe baza trăsăturilor faciale dacă șoferul este distras de telefonul mobil, dacă este prea obosit, căscând de mai multe ori într-o perioada scurtă de timp sau dacă are ochii închiși, semn clar al epuizării.

Pe baza datelor prelucrate, softul inteligent va oferii șoferului sfaturi și informații care ar urma să prevină evenimente rutiere nedorite.

 

Affectiva susține ca a efectuat teste pe aproximativ 6 milioane de respondenți localizați în nu mai puțin de 87 de țări.

Personal cred că ifeea unui astfel de soft este mai mult decât binevenită, având în vedere (cel putin în România) numărului mare de evenimente rutiere soldate cu fatalități produse exclusiv din vina șoferilor neatenți sau inconștienți, dar se mai pune întrebarea dacă ne-am simții “în siguranță” fiindu-ne urmărită fiecare mișcare chiar și atunci când folosim autoturismul.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *