Windows 10 Pro Workstation – sistemul de operare dedicat utilizatorilor pretențioși

Windows 10 Pro for Workstations este cea mai nouă variantă de Windows 10 oferită de Microsoft. Aceasta a fost creată pentru a putea fi folosită pe sisteme cu foarte multă memorie RAM şi procesoare, cum este cazul serverelor.

Chiar dacă pe internet au apărut încă din Iunie câteva detalii despre Windows 10 Workstation, Microsoft a prezentat o listă largă cu cele mai importante caracteristici ale sistemului de operare.

Windows 10 Pro for Workstation a fost gândit în principal pentru PC-urile cu componente hardware de top, capabile să susțină cu brio cele mai dificile operațiuni de calcul. Microsoft aduce în prim plan patru mari schimbări:

  • ReFS (Resilient File System)

Menit să înlocuiască formatul actual NTFS, ReFS va fi activat automat odată cu instalarea sistemului de operare. Noul format oferă o protecție sporită împotriva coruperilor de date, optimizând gestionarea unui volum mare de date – 1 YB Yottabyte, adică 1 000 000 000 000 Terabytes. Un alt avantaj al ReFS ar fi posibilitatea de a “repara” volumul de date, fără ca acesta să fie de-comisionat din sistemul de operare.

  • Suportul pentru memorii volatile NVDIMM-N cu memorie activă

Viteza de scriere și citire a datelor va crește considerabil, iar fișierele pot fi în continuare accesate chiar dacă PC-ul a fost închis.

  • SMB Direct

Microsoft a pus la punct un sistem foarte performant dedicat pentru transferul fișierelor. SMB Direct oferă utilizatorului posibilitatea de accesa RDMA (Remote Direct Memory Access). Adică, adaptorul de rețea va fi capabil să funcționeze la o latență scăzută, ușurând astfel sarcina procesorului de calcul. Cu ajutorul acestei tehnologii viteza de transfer a fișierelor prin intermediul rețelelor va crește considerabil.

  • Hardware support

Microsoft extinde lista pentru componentele hardware acceptate într-un sistem dedicat utilizatorului obișnuit. Astfel, procesoarele marca Intel Xenon sau AMD Opteron, care înglobează până la 4 procesoare fizice pe placa de bază vor fi suportate de noul sistem de operare. Pe lângă CPU-urile “monstru”, puterea de calcul va fi complectată de 16 terabyte memorie RAM. Prin comparație, versiunea Windows 10 Pro limita utilizatorul la 2 procesoare fizice alături de 2 terabyte memorie RAM.

Noul sistem de operare va fi disponibil pentru comercializare începând cu finele acestui an.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *