SEDRIC – Primul autoturism electric complet autonom de la Volkswagen

sedric-4-2-1

În cadrul Salonului Auto de la Geneva, Volkswagen a prezentat autoturismul viitorului. Sedric, prescurtare a cuvântului self-driving car (autoturism care se conduce singur) reprezintă un hibrid între conceptul ride-sharing și autoturism personal.

Fiind primul autoturism care se conduce singur dezvoltat de germani, Sedric își propune să redefinească modul de a călători. Astfel, automobilul nu este echipat cu clasicul volan sau pedale pentru accelerație și frână. În schimb, autovehiculul complet electric va transporta pasagerii la destinație prin simpla acționare a unui buton. Modulul Level 5 autonomy, bazat pe inteligența artificială îi permite autoturismului să opereze independent toate funcțiile clasice de șofat, fiind foarte ușor de utilizat.

sedric-02-1-1

Alt aspect interesant de menționat ar fi noua viziune pe care Volkswagen a adoptat-o. Dorind ca autoturismele produse să aibă un impact cât mai redus asupra mediului înconjurător, germanii încearcă să implementeze conceptul de ride-sharing. Adică, autoturismul poate fi partajat de mai multe persoane, reducând astfel numărul de autoturisme care să deservească aceeași nevoie. Practic, mai multe persoane vor utiliza același vehicul după un program prestabilit.

sedric-06-1

Datorită spațiului generos la interior, inginerii bavarezi au făcut un compromis la capitolul design. Privit de la exterior, autoturismul se aseamănă mai degrabă cu o dubiță SF. Însă autoturismul electric își propune să ofere aceeași experiență premium cu care Volkswagen și-a obișnuit deja clienții.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *