Robotul ăsta rezolvă orice cub Rubik în mai puțin de o secundă

2017-03-08 09_01_39-Watch this robot solve a Rubik's Cube in under a second

Devenit fenomen mondial, rezolvarea cubului Rubik strânge laolaltă tot mai mulți pasionați gata să depășească orice record posibil. Actualul deținător al recordului Mondial Feliks Zemdegs (Australia) a reușit să rezolve cubul Rubik în 4.73 secunde, depășindu-l pe campionul din 2016 (Mats Valk – 4.74) cu o zecime de secundă.

Dorind să spulbere acest record, un inginer german a dezvoltat un robot capabil să rezolve orice cub Rubik în mai puțin de o secundă. Robotul, o îmbunătățire a primei versiuni (Sub 1), rezolvă atât de rapid cubul rubic încât pentru ochiul uman este aproape imposibil de detectat mișcările pe care le realizează, astfel pentru ca recordul să fie omologat, reprezentanții Guinness World Records au folosit o cameră slow motion, capabilă să înregistreze zeci de cadre per secundă.

Puterea de procesare a mândriei inginerului Albert Breer este oferită de un nou cip produs de compania bavareză Imfineton.

 

Știai că?

Cubul Rubik a fost creat de arhitectul Erno Rubick, la data de 19 mai 1973. Inițial inventatorul a obținut patentul pentru cub doar în Ungaria în anul 1975. După aproximativ doi ani de la obținerea patentului au fost puse în vânzare primele prototipuri în magazinele din Budapesta.

Cubul Rubik este cea mai bine vândută jucărie din lume, având până în anul 2009 peste 350 de milioane de cuburi comercializate la nivel global.

La un cub Rubik clasic, fiecare din cele șase fețe este acoperită cu nouă etichete, colorate în una din șase culori (în mod tradițional alb, galben, portocaliu, roșu, albastru și verde). Un mecanism de pivoți permite rotirea independentă a fiecărei fețe și astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului cubului Rubik, fiecare față trebuie să aibă o singură culoare.

Cubul Rubik poate fi rezolvat corect în cel mult 20 de mutări.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *