Fără doar și poate, camera Web trebuie acoperită!

james-comey-fbiDacă nu ați fost suficienți motivați să luați în considerare obturarea camerei Web de la laptop sau alte device-uri, aveți de astăzi încă în agrument convingător.

James Comey, directorul Biroului Federal de Investigații – FBI din America și-a exprimat temerile legate de securitatea device-urilor în cadrul unei conferințe găzduite la Washington. Acesta a susținut că utilizatorii trebuie să acorde atenție sporită la toate dispozitivele care au o cameră de fotografiat, în special la laptop-uri.

Screen-shot-2010-10-12-at-12.56.43-PM

Potrivit șefului de la FBI, în timpul atacurilor, hackerii încearcă toate vulnerabilitățile device-urilor, sustrăgând de cele mai multe ori informații cu caracter sensibil pe care le utilizează ulterior pentru a obține diferite sume de bani în mod ilegal.

“Pe lângă programele software care previn atacurile cibernetice, este indicat ca utilizatorii să acopere orice dispozitiv optic conectat la internet care are rolul de a înregistra imagini. Malware-urile care infectează device-urile pot acționa camera web, declanșând inregistrarea fără ca utilizatorul să consemneze acest lucru”

“De cele mai multe ori fotografiile care compromit utilizatorul sunt folosite de atacatori pentru șantaj, forțând persoanele vătămate să plătească diferite sume de bani pentru ca informațiile compromițătoare să nu fie publicate pe internet” a susținut James Comey în cadrul conferinței.

Chiar dacă obiceiul de a acoperi camera web cu un plasture este privit ca fiind un gest paranoia de anumite persoane, trebuie avut în vedere faptul că indiferent de nivelul de securitate pe care un program de tip antivirus îl promite, întodeauna vor apărea programe malițioase noi care păcălesc actualele sistemele de securitate ale device-urilor, provocând daune sistemelor de calcul, uneori chiar ireversibile. De aceea este indicat să luăm toate măsurile complementare de siguranță atunci când utilizăm device-urile pentru a naviga pe internet.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *