Cercetătorii americani prezintă primul tatuaj care îți controlează smartphone-ul

https---blueprint-api-production.s3.amazonaws.com-uploads-card-image-176941-7_three_classes_of_on-skin_user_interfaces

Pe lângă latura artistică, tatuajele pot oferi o nouă întrebuințare interesantă. O echipă de studenți din cadrul universității MIT (SUA), în parteneriat cu cercetătorii de la Microsoft au dezvoltat un nou tip de tatuaj temporar, care transformă pielea într-o interfață digitală ce le permite utilizatorilor să controleze device-urile smart direct de pe braț.

Aplicarea tatuajelor temporare se realizează în mod asemănător cu cele tradiționale, iar datorită tiparului care realizează circuitul electric, tatuajele arată mai degrabă ca niște accesorii vestimentare.

Cercetătorii au prezentat utilitatea noului tip de tatuaj în trei moduri diferite. În primă instanță s-a demonstrat capabilitățile tatuajului DuoSkin de a controla orice dispozitiv mobil smart, transformând pielea într-un cursor digital ori buton de acțiune.

Altă utilitate a tatuajului temporar metalic ar fi generarea unor culori diferite în funcție de temperatura curpului. Astfel, dacă se ating praguri critice de temperatură, tatuajul își schimbă culoarea oferind utilizatorului indicii despre temperatura corpului.

A treia utilitate interesantă ar fi capabilitatea tatuajului metalic de a stoca date partajate cu telefoane și alte dispozitive care folosesc modulul de comunicație NFC.

Unul dintre cercetătorii implicați în proiect a explicat cât de ușor poate fi confecționat și aplicat tatuajul metalic temporar. Doritorii pot folosi orice program software pentru a crea pattern-ul circuitului electric, pe care îl pot materializa aplicând un strat subțire de cerneală aurită.

Chiar dacă momentan tatuajul este doar în faza experimentală, cercetătorii au oferit o alternativă cel puțin la fel de interesantă la tatuajele tradiționale.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *