Mai trebuie tehnologie? Privește procesul plin de măiestrie de modelare a lemnului

În era tehnologiei, când fabricile optează din ce în ce mai mult pentru procesul tehnologic automatizat, este fascinant să știi faptul că mai sunt persoane care făuresc obiecte minunate în mod tradițional, lucrând manual. Astăzi vă invit să observați cum prind viață celebrele boluri de lemn din China.

Într-un sat uitat de lume situat în provincia Wuhan – partea de est a Chinei, unde mai conviețuiesc aproximativ 270 de familii, câțiva bătrâni încă mai folosesc strungul propulsat manual pentru a executa cu măiestrie boluri de lemn, ustensile sau chiar jucării.

Organizația Internațională a Lemnului s-a deplasat în satul cu pricina pentru a surprinde procesul de producție a lemnului, acoperind în cele patru minute, cât durează videoclipul fiecare etapă: alegerea copacului, modelarea preliminară și procesul propriu-zis de cioplire.

Pe site-ul oficial, O.I.L notează:

În urmă cu sute de ani, aproape fiecare gospodărie din satul Shawo era implicată în procesul de selecție și transformare a lemnului în bolurile apreciate acum de toată China. Astăzi, doar un grup restrâns de șase vârstnici mai folosesc strungul manual pentru a făuri obiectele minunate.

Chiar dacă sunt un fan declarat al tehnologiei și al inovației, privind imaginile de mai jos, mă cutremur atunci când mă gândesc cât de mult a distrus automatizarea din fabricile moderne, personalitatea unui obiect. Cu atât mai mult trebuie prețuită autenticitatea produselor executate manual, cu cât sunt predispuse la imperfecțiune, fiind realizate manual cu atâta trudă și migală.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *