Fotografiile de la Jocurile Olimpice vor fi realizate şi cu ajutorul roboţilor

blueprint-production-getty (2)

Mashable anunţă că sunt toate șansele ca roboții să fie în spatele unora dintre fotografiile ce vor fi capturate în cadrul competițiilor găzduite la Jocurile Olimpice de la Rio din această vară.

Getty Images, unul dintre cele mai mari servicii online ce găzduiește fotografii stoc, dar şi agenția oficială a Jocurilor Olimpice de la Rio va folosi roboţi de ultimă generație dezvoltați de Mark Roberts Motion Control pentru a surprinde din cele mai inovatoare unghiuri perspectiva sportivilor şi a spectatorilor din timpul competițiilor desfășurate în al doilea oraș ca număr de locuitori din Brazilia.

Camerele controlate la distanță nu mai sunt o noutate pentru lumea sportului. Avantajele faţă de camerele conectate prin fir sunt nenumărate: poziționare mai bună, posibilitatea de a înregistra subacvatic şi controlul centralizat de la distanță. Aceste lucruri propulsează încet, încet camerele wireless în preferințele regizorilor de emisie.

blueprint-production-getty (4)

Un nou tip de robot inovator va fi folosit la Jocurile Olimpice pentru a “ajuta” camerele foto astfel încât operatorii să obțină cele mai spectaculoase imagini. MRMC compania ce dezvoltă instalații robotizate pentru camerele de înregistrare profesionale a încheiat un parteneriat cu celebra firmă producătoare de aparate şi accesorii foto Nikon, pregătind un prototip robotizat ajuns la a cincea generație, ce permite controlarea de la distanță a camerelor de mare precizie.

Conform purtătorului de cuvânt Getty Images, agenția îşi propune ca în cadrul competițiilor desfășurate la Jocurile Olimpice, camerele de înregistrat să folosească tehnologia robotizată de ultimă generație, având astfel acces la perspective „cu totul şi cu totul unice, nemaiîntâlnite în transmisiile live”.

În cadrul unei eveniment realizat pentru ziariști, compania cu sediul în Seattle, SUA, a făcut o mică demonstrație a camerelor robotizate. Spre exemplu, camera este capabilă să urmărească în timp real mișcările unui sportiv aflat pe terenul de joc. Astfel nu mai este nevoie de un operator care să poziționeze manual camera, urmărind astfel un concurent în timpul acțiunii.

blueprint-production-getty (3)

Robotul permite operatorului camerei să particularizeze setările aparatului de înregistrat, oferindu-i posibilitatea de a ajusta locația camerei, lungimea focală a obiectivului şi chiar opțiunea de a înregistra o fotografie de tip panoramă la 360 de grade.

Operatorul controlează camera cu ajutorul unui software instalat pe laptop sau tabletă, având la dispoziție meniul general de setări şi control, precum şi o serie de funcții prestabilite care, de exemplu, îi permit în cadrul unui meci de basketball să captureze greşelile personale comise de jucători şi executarea loviturilor de pedeapsă.

blueprint-production-getty (1)

Agenția foto Getty Images a introdus treptat tehnologia robotizată, permițându-le astfel fotoreporterilor să captureze din unghiuri inovatoare perspectivele regăsite în cadrul diferitelor evenimente. Angajații companiei americane au început să folosească încă de anul trecut robotul Ricoh Teta S, ce permite capturarea fotografiilor de tip 360 grade.

Ricoh Teta S

Așteptăm așadar Jocurile Olimpice din acestă vară şi sperăm să ne bucurăm de imagini care ne vor “introduce” chiar în mijlocul acţiunii.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *