După ce au primit banii de la victime, hackerii au cerut şi mai mult pentru decriptarea datelor

bitcoint

În ultima perioadă s-au înmulțit îngrijorător numărul programelor care criptează datele şi fişierele găzduite pe diverse suporturi de stocare. Hackerii dezvoltă programe care se infiltrează în sistemele de calcul şi criptează informațiile esențiale – documente, email-uri, fotografii etc. cu o cheie criptografică foarte puternică, făcând aproape imposibilă decriptarea informațiilor. Astfel, în lipsa unei chei master care să decripteze informația, în cele mai multe cazuri utilizatorii îşi iau adio de la datele stocate pe calculatoare, stick-uri şi hdd-uri portabile.

Recent, un spital din SUA a fost ținta unui atac cibernetic ce a infiltrat în sistemele de calcul un virus ce a criptat toate informațiile aflate pe calculatoare. Pentru a intra în posesia datelor, managerul spitalului s-a conformat cererii venite din partea atacatorilor şi le-a plătit acestora o recompensă pentru a primi cheia cu care avea să desecretizeze informațiile. Însă, după ce s-au văzut cu banii în cont, atacatorii au refuzat să furnizeze cheia master, cerând în schimb şi mai mulţi bani. Pus în faţa faptului împlinit, managerul a oprit negocierile cu pălăriile negre, refuzând să plătească o a doua recompensă financiară. Managerul susține că a avut un plan de rezervă care a redresat parțial situația, oprind definitiv accesul virusului în sistemele de calcul, însă s-a văzut nevoit să îşi ia adio de la datele criptate deja de programul malițios. Un purtător de cuvânt al spitalului a dat asigurări cu privire la faptul că datele pacienților nu au avut de suferit, iar operațiunile curente ale spitalului nu au fost periclitate.

Pentru a evita să vă confruntați cu astfel de situații, vă recomand cu mare căldură să puneți pe picioare un plan de backup al datelor, fiindcă nu se ştie când vă puteți trezi infectați cu un astfel de program extrem de periculos, pierzând definitiv accesul la datele aflate pe calculator. Soluții pentru salvarea datelor sunt la îndemâna oricui, fie că vorbim de programe sau servicii plătite, fie de cele gratuite. Important este să începeți cât mai curând, cât încă aveți acces la date.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *