În cadrul raportului bianual, compania americană a prezentat o serie de statistici despre platforma de socializare. Conform datelor, nu mai puțin de 60% din cererile de supraveghere a utilizatorilor au venit din partea guvernelor sau agențiilor guvernamentale. Facebook arată că cererile au venit însoțite de „rugămintea” de a nu înștiința utilizatorii cu privire la faptul că datele lor sunt monitorizate.
Este pentru prima dată când Facebook face publice astfel de date, în mare parte mulțumită schimbării legislației din SUA, care le permite acest lucru. Agențiile guvernamentale au cerut corporației americane în prima jumătate a anului date despre 46,763 persoane, cu aproximativ 18% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.
Implicarea agențiilor guvernamentale în viața privată a utilizatorilor nu mai este o noutate pentru nimeni, mai ales după scandalul imens pricinuit de fostul angajat al Agenției Naționale de Securitate din SUA – Eduard Snowden, care a publicat o serie de documente strict secrete ce prezintă în detaliu unul dintre programele agenției americane de colectare a datelor partajate de smartphone-uri.
Conform statisticilor prezentate de Facebook, agențiile guvernamentale sunt în mare parte interesate de mai multe aspecte atunci când vine vorba despre supravegherea utilizatorului. Sunt cerute informații privitoare la adresa IP, precum și date despre contul de Facebook, inclusiv postările sau marcările pe hartă la diferite evenimente ale utilizatorului.
Facebook susține că are înregistrate peste 1.65 miliarde de utilizatori, ceea ce înseamnă că una din patru persoane are teoretic un cont pe Facebook.
În cadrul prezentării, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg a declarat că compania sa nu oferă nici un tip de acces direct al agențiilor înspre datele utilizatorilor, ci toate cererile venite din partea agențiilor sunt atent verificate, iar dacă criteriile sunt îndeplinite, sunt furnizate datele cerute.
Comentarii recente