Apple ne arată cum tehnologia poate schimba viața persoanelor care suferă de anumite dizabilități

Dillan_iPad

Autism-ul este un nume generic pentru o serie de tulburări comportamentale fundamentale. Simptome obișnuite ale autismului sunt acțiuni repetitive/monomane, contact și comunicare limitată cu alte persoane și interese foarte restrânse.

Dillan Bramache este un tânăr elev în vârstă de 16 ani din SUA care suferă de autism. Tânărul este subiectul principal în noul videoclipul postat de Apple, care omagiază Ziua Internațională pentru Înțelegerea Autismului. Pe lângă autism, Dillan are deficiențe și privind comunicarea verbală, însă datorită tehnologiei, acest impediment nu îl împiedică pe tânăr să poată comunica cu persoanele din jurul său.

Intitulat Vocea lui Dillan, videoclipul prezintă modul în care gândesc și reacționează persoanele care suferă de autism și muțenie. Interesant este că vocea naratorului din clip reprezintă chiar gândurile tânărului, materializate prin intermediul unei aplicații dedicate pentru persoanele cu astfel de dizabilități. Dillan utilizează tableta produsă de Apple de mai bine de trei ani de zile, fiindu-i ajutorul potrivit atunci când dorește să socializeze cu colegii la școală, cu prietenii sau cu mama sa, Tamini Barmache. În anul 2014, tânărul a intrat pentru prima dată în atenția publicului, atunci când la festivitatea de încheiere a anului școlar a ținut o scurtă cuvântare prin intermediul tabletei și a aplicației dedicate.

Chiar dacă nu poate cuvânta în mod obișnuit ca restul persoanelor, tânărul spune că datorită tehnologiei poate să aibă o viață cât se poate de normală, socializând și comunicând cu tinerii de vârsta lui. Însă poate cel mai important aspect pe care tânărul îl menționează este comunicarea cu mama sa, care a devenit mult mai facilă.

Dillan_Apple

“Înainte ca Dillan să folosească tableta, aveam probleme mari în a-i înțelege gesturile sau cuvintele. Însă în ultimii ani, bariera comunicării a fost depășită” declară mama tânărului.

Crezul celor de la Apple este ca tehnologia să fie îmbrățișată de toată lumea, iar persoanele care suferă de anumite dizabilități să fie ajutate astfel încât calitatea vieții să fie mai ridicată.

După lansarea asistentului personal, Apple a arătat cât de util poate Siri să îi fie unei persoane care suferă de deficiență de vedere. Cu ajutorul asistentului personal, utilizatorul nu mai este condiționat de tastarea comenzilor pe display-ul smartphone-ului, ci simpla comandă vocală este suficientă pentru ca telefonul, de exemplu, să scrie un mesaj.

 

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *