Scandal! Apple obligată să creeze breșe de securitate în iPhone-uri

Apple1Biroul Federal de Investigații (FBI) din SUA vrea ca gigantul american Apple să îi ajute în investigarea activităților criminalistice.

În această nebuloasă a tehnologiei, unde lucrurile avansează atât de rapid, se naște un nou război: guvernele vs. companiile de tehnologie. În speță, un judecător din SUA a obligat corporația americană să creeze o breșă de securitate în sistemul de operare iOS, care ar urma să permită accesarea datelor confidențiale stocate în telefoanele persoanelor care fac obiectul unor cercetări penale.

Mai exact, FBI dorește să acceseze “fraudulos” toate informațiile criptate aflate pe dispozitivele Apple. Asta înseamnă că dacă Apple va da curs acestei cereri, datele stocate în memoria internă pe device-uri precum iPhone, iPad sau Mac vor putea fi extrase de autoritățile guvernamentale fără să mai aibă nevoie de parola și datele biometrice ale utilizatorului.

FBIs-vs-Apple

sursa: salemstatelog.com

După incidentele armate din statul San Bernardino, FBI a confiscat iPhone-ul (5c) unuia dintre atacatori, în speranța că va obține indicii care vor duce la rezolvarea anchetei. Însă, Biroul Federal de Investigații nu are acces la datele de pe device din cauza faptului că Apple folosește un sistem foarte complex de criptare a datelor. În urma acestui caz, FBI a cerut în instanță ajutor din partea celor de la Apple privind depășirea “barierelor de securitate”.  Judecătorul care se ocupă de caz a admis cererea FBI, însă nu a obligat corporația americană să spargă parola care criptează datele de pe telefonul cu pricina, ci a obligat Apple să dezvolte un program care să permită depășirea măsurilor de securitate impuse de sistemul de operare iOS 9.

Una dintre cele mai eficiente metode de securitate implementată de Apple pe care FBI vrea sa o ocolească este blocarea device-ului pentru mai multe minute dacă parola introdusă este greșită. Mai exact, dacă cineva introduce o parolă eronată de peste 10 ori, telefonul se blochează pentru 5 minute. Perioada de așteptare se dublează cu fiecare încercare nouă eșuată, ajungându-se în final la luni sau chiar ani de așteptare.

pfO2Kbj

În replică la decizia luată de judecător, CEO-ul Apple, Tim Cook, a declarat că s-ar crea un precedent extrem de periculos, care ar permite accesarea tuturor device-urilor criptare, în cazul în care compania sa ar crea un astfel de soft.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *