Raspberry Pi 3 este cel mai ieftin PC de pe piață

IMG_4090-500x334

Raspberry Pi 3 – PC-ul care costă doar 140 ron.

Fundația Raspberry Pi sărbătorește patru ani de existență pe piață, oferindu-le consumatorilor o veste foarte bună: lansarea următoarei generații de micro-computere. PC-ul de doar 140 ron reprezintă cea mai mare actualizare din istoria companiei, având viteza de lucru de peste zece ori mai mare față de modelul inițial, oferind în premieră integrarea modulelor Wi-Fi și Bluetooth.

„Oamenii ne-au cerut de mult timp integrarea conectivității Wi-Fi și Bluetooth ” a declarat Eben Upton, CEO-ul Raspberry Pi.

Micuțul PC este folosit în prezent de foarte multe instituții de învățământ, cercetători sau simpli entuziaști care nu își permit achiziționarea unui PC, dar care caută aceleași caracteristici pe care le oferă un PC obișnuit (Internet, Office, aplicații etc.). Până în prezent, cea mai mare limitare a PC-ului Raspberry Pi a fost dependența de tradiționalul cablu de rețea, însă odată cu lansarea noului model, problema conectivității pare a fi depășită. Astfel, este necesar un singur echipament Wi-Fi care va asigura accesul la rețea chiar și în cazul mai multor device-uri.

Raspberry Pi PC

Datorită modului Bluetooth, Raspberry Pi oferă utilizatorilor posibilitatea de a partaja datele colectate de la diferiți senzori fără a mai fi necesară conectarea unui cablu. De asemenea, device-ul suportă și conectarea tastaturii și a mouse-ului fără fir, eliberând astfel porturile USB folosite de utilizatori pentru conectare la rețea sau la alte dispozitive.

„Sunt încrezător că în urma acestor actualizări putem spune cu mândrie că livrăm într-adevăr un PC” a mai declarat Eben Upton.

Raspberry Pi 3 este echipat cu un procesor cu patru nuclee tactat la 1.2 GHz, alături de 1 GB memorie RAM. Nu vă lăsați înșelați de specificațiile „modeste”! Dat fiind faptul că terminalul este gândit pentru a rula pe platforma linux (care consumă extrem de puține resurse, față de sistemul de operare de la Windows) experiența de utilizare nu va fi afectată. Ba din contră, Raspberry susține că noul model (Pi 3) oferă cu până la 30 % mai multă performanță față de modelul anterior.

 

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

2 Responses

  1. Cristian says:

    Salut, avand in vedere ca articolul este destinat publicului din RO si ca tot ai mentionat pretul in RON, imi poti spune te rog unde poate fi gasit acest Raspberry Pi la doar 140 ron? Pe site-urile magazinelor online din RO depaseste 200 de RON (https://www.robofun.ro/raspberry-pi-v3) si comandat de pe site-uri din EU include TVA + transport si iar nu vad sa ajunga sub 200 de RON. Pe OLX inca n-a aparut. merci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *