Google a plătit 1 miliard de dolari pentru ca motorul de căutare să fie primul pe platforma iOS de la Apple

apple

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce Google este motorul principal de căutare pe iPhone, iPad și alte dispozitive marca Apple, răspunsul este simplu: gigantul din Mountain View a plătit în  anul 2014 nu mai puțin de 1 miliard de dolari către Apple, într-o tranzacție strict secretă.

Conform publicației Bloomerang News, detaliile afacerii încheiate între cele două companii au ieșit la iveală în cadrul unui proces pe care compania Oracle l-a intentat celor de la Google. La ultimul termen din proces (14 Ianuarie), judecătorului i s-a prezentat un document care demonstrează faptul că cele două companii (Google și Apple) au parafat în 2014 o înțelegere privind suma pentru care motorul de căutare va deveni principal în sistemul iOS. Același document mai arată și procentele revendicate de părți, care stabilesc încasarea drepturilor financiare  rezultate din reclamele care urmau să le fie afișate utilizatorilor în momentul în care utilizau motorul de căutare.

În cel mai recent raport financiar întocmit, Google a ascuns înțelegerea parafată cu Apple în urma căreia motorul de căutare a fost propulsat în fruntea clasamentului, obținând venituri de 66 miliarde de dolari în 2014.

Tot în 2014, Marissa Mayer, CEO-ul de la Yahoo a încercat să parafeze o înțelegere cu Apple, pe același subiect, însă oferta venită din partea corporației de internet a fost respinsă de executivii Apple.

Acum poate nu o să vă mai întrebați de ce Google încearcă sub orice formă înlăturarea de pe piață a programelor de tip Ad-Block.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

1 Response

  1. Gadgetlab.ro says:

    Avand in vedere ca in toata lumea sunt 1 miliard de device-uri Apple active, pot spune ca Google a facut o miscare foarte inspirata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *